spot_img

Нико не зна колико је миграната у Бихаћу, ситуација као буре барута

Published:

- Advertisement -

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић изјавио је да више нико не зна колико миграната има у том граду и да је актуелна ситуација “као да сједите на бурету барута”.

Фазлић је оцијенио да локална заједница нема никаквих надлежности, а институције БиХ су немоћне да ријеше проблем.

– Можемо само да сједимо и плачемо и гледамо шта се догађа – рекао је Фазлић.

Он је рекао да проблеми остају, мигранти пристижу, а институције БиХ показују недјелотворност од почетка.

– У Бихаћу се не зна колико их има. Подијели се 1.000 оброка у Ђачком дому, остали се налазе у приватним смјештајима. Дневно долази 50 миграната, али одлазе стално, нико не зна ко су ти људи – истакао је Фазлић за Телевизију Н1.

Он је рекао да прехрана и здравствена заштита миграната није проблем, јер су средства обезбијеђена из европских фондова, већ да су проблеми друге природе.

– Мигранти се налазе на локацији коју је град осигурао када их је било 150. Нико није знао да ће их бити 3.000. На зиму ће бити у тешкој ситуацији, грађани ће бити под већим притиском него сада. Насеља уз границу трпе, сваку ноћ покушавају да пређу границу. Сваки дан је све теже – поручио је Фазлић.

Он је оцијенио да је ситуација “као да сједите на бурету барута”.

– Не знате какве посљедице могу бити. Са аспекта броја инцидената је задовољавајућа ситуација. Сада су у очају, али када дођу хладнији дани у новембру и децембру ће бити у агонији – поручио је Фазлић.

Фазлић је навео да је зона Борићи уништена, Партизанско гробље, стадион Под Борићима, док ће, каже, до зиме проблеми бити све већи.

Градоначелник Бихаћа је оцијенио да проблем миграната у Унско-санског кантона није само проблем министра безбједности Драгана Мектића и Министарства безбједности БиХ, него проблем БиХ која нема механизме и ресурсе да реагује.

Он је рекао да не постоји стратегија, план нити новац да се нешто уради.

Према његовим ријечима, осјетан је пад туризма у Бихаћу и Унско-санском кантону, а вјерује да је то највише због миграната.

– Тешко је одржавати јавну хигијену у граду, произведе се тона смећа више него што је уобичајено, људи се жале. Бихаћ није оно што је био ранијих година – изјавио је Фазлић.

Данас истиче рок који је премијер Унско-санског кантона Хусеин Рошић дао Савјету министара да одреди локацију на којој ће бити смјештени мигранти.

Фазлић је рекао да то не значи ништа, а да је долазак у Сарајеву на мирне протесте испред зграде институција БиХ само губљење времена.

Он је потврдио да ће бити на најављеном протесту у Бихаћу у понедјељак, 13. августа, да га подржава, те се и он сам пита зашто је Бихаћ стјециште руте кроз БиХ.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img