spot_img
spot_img

Ниједан од 100 респиратора “Сребрене малине” још није у функцији

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ниједан од 100 респиратора које је за потребе Федерације БиХ (ФБиХ) набавило предузеће “Сребрена малина” још није у функцији, а респираторе који су подијељени здравственим установама нема ко верификовати.

Нови проблем је уговор који је истекао са компанијом која је вршила верификацију уређаја. Због тога ће наредне седмице бити расписан нови јавни позив за пружање услуга верификације респиратора, јавља БХРТ.

Федерална управа цивилне заштите саопштила је да је у одговору који су запримили од Агенције за јавне набавке јасно исказано да ради осигурања правилне примјене закона у конкретном случају не постоји могућност продужења уговора, те да је потребно закључење новог, након спроведеног одговарајућег поступка.

До сада су кроз процес верификације прошла три респиратора, два на Универзитетском клиничком центру Сарајево и један у Горажду, за које је установљено да нису употребљиви.

Од 100 набављених респиратора, 93 су распоређена по болницама.

Суд БиХ је 18. јануара, 20 дана од потврђивања оптужнице у афери “Респиратори”, објавио да је оптужница потврђена.

Оптужницом се федерални премијер Фадил Новалић, бивши директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, фирма “Сребрена малина” и њен власник Фикрет Хоџић терете за удруживање ради чињења кривичних дјела.

Новалић, Солак и Хоџић се терете и за злоупотребу службеног положаја или овлаштења, а Хоџић и његова фирма и за прање новца. Федерални министар финансија Јелка Милићевић оптужена је за несавјестан рад у служби.

Рочишта за саслушање још нема.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img