Nije protivzakonito objaviti podatke o licima koja krše zabrane

Objava minimuma ličnih podataka o licima koja krše zabrane nadležnih organa u vrijeme borbe protiv pandemije izazvane virusom korona nije protivzakonita, jer je javni interes nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

– Riječ je o evidentnom kršenju zakona, i to onih kojima se štite i spasavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka, a tome je aktivno doprinijelo lice koje krši zakon – navodi se u saopštenju.

Zaštita ličnih podataka ne sprečava nadležne ni da objave podatke svih lica koja se nalaze u izolaciji ili samoizolaciji, ali iz Agencije pozivaju nadležne da tom prilikom obezbijede zakonitu obradu ličnih podataka.

– Podaci o zdravstvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka i kao takvi imaju i posebno mjesto u Zakonu o zaštiti ličnih podataka – napominje se u saopštenju.

Iz Agencije podsjećaju na ljekarsku etiku, kojom se ljekar obavezuje da će informacije o pacijentu čuvati kao poslovnu tajnu, te da bi kršenje moglo imati kontra posljedice.

– Sama mogućnost da okolina u kojoj pacijent živi može doći do ovih informacija, može lice odvratiti da se obrati stručnom licu. To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada je riječ o prenosivim bolestima, širenja bolesti na druga lica, čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti – upozorili su iz Agencije.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH apeluju da nadležni posvete pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije, jer proizvoljnom odlukom mogu nanijeti nenadoknadivu štetu vrijednostima na koje se pozivaju.

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime