spot_img

Ни након 12 година од смрти није уклоњен са бирачког списка

Published:

Пред сваке изборе у Босни и Херцеговини покрену се приче о томе како велики број преминулих грађана “излази” на гласање. Осим тога, посљедњих дана све је више људи који живе у БиХ, а провјером спискова утврдили су да “живе у иностранству” и већ су гласали.

Тако, Роберт Плеше годинама безуспјешно упозорава да се име његовог оца налази на бирачком списку иако се ради о особи која је умрла 2006. године. И ове године покојни Мирко могао би да “изађе на изборе и свој глас да” некој од понуђених политичких опција.

”Током сваког изборног процеса, одмах изнад свог имена када гласам – видим име свога оца. Од 2006. године до данас је неразумно, не могу да схватим како нико не покреће ово питање да се пречисте бирачки спискови, не само у опћини Ново Сарајево већ и у БиХ”, нагласио је Роберт за телевизију “Н1”.

Из ЦИК-а кажу да је одговорност на матичном уреду који по Закону има седам дана да објави умрлицу и достави податке МУП-у, који се након тога ажурирају.

”Моја сестра и зет живјели су Уједињеним Арапским Емиратима, у Дубаију. Иако су били пријављени и предали сву документацију ЦИК-у за гласање изван БИХ, ти гласачки листићи су дошли до Катара и никада нису дошли до самих људи којима је стигла та пошта. Замислите колико таквих листића може доћи до погрешних људи, како се ти листићи могу искористити. Тренутно живе у Бодруму. 31. августа листићи су дошли до Истанбула и ту се још увијек налазе”, додао је Плеше.

Централна изборна комисија БиХ је донијела одлуку којом је одбијен упис у извод из Централног бирачког списка за 9.136 бирача јер нису испуњени законом прописани услови.

Признају и да су обавијештени о могућем почињењу кривичних дјела у најмање 150 случајева. До сада, осим бирача, информисале су их и поједине полицијске управе и поједине општинске/градске изборне комисије.

Најлакши начин да се превара спријечи да бирачи провјере своје мјесто гласања и не дају олако своје податке. На ОВОМ ЛИНКУ можете провјерити да ли сте на списку.

 

 

 

 

 

(N1)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img