spot_img
spot_img

Незаконито блокирање аутомобила и казне због неплаћеног паркинга

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Аутомобил не може бити блокиран нити премјештен због неплаћања паркинга. Да би на аутомобил биле постављене „лисице“ или оно било одвежено „пауком“, мора постојати налог који издаје саобраћајни полицајац, али само под условом да је возило непрописно паркирано или угрожава нормално одвијање саобраћаја, а никако уколико је истекло вријеме за паркирање на паркингу, тврде из адвокатске канцеларије „Сајић“.

Поводом десетина жалби грађана Републике Српске који су добили казне за неплаћање паркинга у Србији, правници из адвокатске канцеларије „Сајић“ анализирали су законе у обје државе и оцијенили да је потпуно незаконито блокирање аутомобила и кажњавање возача за истекло вријеме за паркирање на обиљеженом паркинг мјесту у обје државе, иако то градски и општински органи упорно годинама проводе.

Узнемиравање и малтретирање које грађани Републике Српске доживљавају претходних мјесеци од домаћих и страних адвокатских канцеларија које пријете „драконским казнама” због неплаћања паркинга у Републици Србији није основано и мора одмах да престане, упозоравају из адвокатске фирме „Сајић“, те позивају Министарство унутрашњих послова РС да заштити своје грађане.

Блокаде возила и казне незаконите и у Брчком

Како је наш портал недавно писао, блокирање возила и наплата доплатне карте проглашена је незаконитом и у Брчком, одлуком Апелационог суда Дистрикта, о чему више можете прочитати ОВДЈЕ.

Из ЈП “Путеви” Брчко прије неколико дана су саопштили „да је у току усаглашавање аката којима је регулисана ова област, а везано за новонасталу ситуацију након пресуде Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ.”

Остаје нејасно како ће тачно бити регулисано ово питање, јер се већина правника слаже да је у читавој БиХ потпуно незаконито блокирање аутомобила и кажњавање возача за истекло вријеме за паркирање на обиљеженом паркинг мјесту.

“Паркинг сервис” није овлаштен за кажњавање

Пракса у сусједној Србији јесте да се возилима на паркингу за која је истекао закуп простора остављају доплатне казне, које устварни представљају казне за неплаћаје паркинга, јер се умјесто разлике у цијени од грађана наплаћује 10 пута виши износ.

Конкретно, ако сте сат времена на паркингу платили 1 КМ, а уствари сте остали три сата, доплатна карта би требала коштати 2 КМ. Ипак, она износи око 10 пута више, што је уствари казна за неплаћање паркинга. Адвокати такође упозоравају да ове праксе нема у законским регулативама, те да “Паркинг сервис” нема овлаштење да кажњава грађане.

„У случају неплаћања паркинга, компанија ‘Паркинг сервис’ има право да наплати онолико времена колико је прекорачено. У случају да се то не плати, ‘Паркинг сервис’ има право да наплати судским путем рачун од вас, са каматом и судским трошковима. Међутим, ‘Паркинг сервис’ нема право да издаје доплатну карту јер она представља казну, а он није законски овлашћен за то. Право на наплату казне имају државни органи којима је законом поверено то овлашћење, а не град или општина на основу своје одлуке“, наводе они, подсјећајући да јавна предузећа имају овлашћење од Града, али одлуке градских власти не могу бити изнад закона и немају правни нити уставни основ за кажњавање неплаћања паркирања.

Закони не познају неплаћање паркинга као прекршај

Република Србија је паркирање регулисала Законом о безбедности саобраћаја на путевима, који не предвиђа прекршај за неплаћање услуге паркирања у тачно одређеном периоду, нити је могуће по другим општим актима класификовати доплатну карту као прекршај. Неплаћање паркинга се не помиње ни у Кривичном закону, ни у Закону о прекршајима.

„Полиција није надлежна, нити смије да провјерава да ли сте платили паркирање, ако сте паркирани на обиљеженом мјесту за паркинг. Полиција не издаје налог за уклањање возила са мјеста обиљеженог за паркирање ако вам је истекло вријеме или нисте платили/продужили паркинг“, упозоравају из адвокатске фирме „Сајић“.

Грађани могу тражити своја права на суду

Ако вам се ипак деси да вам „Паркинг сервис” у Србији без налога полицајца блокира или уклони возило, то је потребно пријавити полицији, као и узети потврду о пријави крађе или блокаде како бисте могли добити материјално и нематеријално обештећење.

Још прије пет година Уставни суд Републике Србије наредио је да се доплатне карте не издају, јер је та пракса незаконита.

„Посебан проблем је што је доплатна карта писана на власника возила који можда уопште није управљао возилом тај дан, а на суду треба доказати да је управо власник возио. Такође, возачу није доплатна карта уручена лично, већ се ставља на аутомобил (најчешће под брисаче), а закон не познаје такву врсту достављања, већ је такав начин доставе предвиђен градском (општинском) одлуком која олакшава посао контролору и самим тим ставља се изнад закона“, упозоравају, те напомињу да казну могу наплатити само државни органи, што „Паркинг сервис” није.

Закон о безбједности саобраћаја на путевима РС прописује да је забрањено паркирање на улици, зеленим површинама, тротоарима и слично, али не помиње неплаћање паркинга као прекршај, што се не појављује ни у осталим законима који регулишу саобраћај.

 

 

 

 

(nula49.com/capital.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img