Nevjerovatno ali istinito – zbog poslaničkog mandata Hrvat postao Srbin

Višegodišnja praksa namernog podmetanja srpskom narodu da njegove interese u institucijama u Federaciji BiH (FBiH) „brane” oni koji nisu izabrani srpskim glasovima i ne dolaze iz stranaka iz Republike Srpske nastavlja se. U to se uključila i aktuelna Centralna izborna komisija BiH (CIK), nedavnim donošenjem odluke o popunjavanju Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH na način da je mandat delegata u tom domu iz reda srpskog naroda dodelila Hrvatu Elvisu Živkoviću iz Posavskog kantona.

Reč je o mandatu osvojenom na opštim izborima 2018. godine, na kojima se Živković izjasnio kao Srbin i pobedio zahvaljujući isključivo hrvatskim glasovima. Na tu činjenicu ukazao je svojevremeno i Damir Ivetić, predsednik Opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku, rekavši da je Živković „osvojio svega 280 glasova, od čega samo 13 u mesnim zajednicama gde su Srbi većinski narod”. Njegovo pozicioniranje u federalni Dom naroda, i to u Klub Srba, nakon više od dve i po godine, koliko je prošlo od poslednjih opštih izbora u BiH, za Ivetića je novi slučaj „Željko Komšić”, koji, kako je rekao, dodatno otežava ionako pretežak život Srba u Posavskom kantonu.

„Živković, koji je kadar iz Posavske stranke, na izborima 2012. godine izjasnio se kao Hrvat, a na izborima 2018. godine kao Srbin, iako je 35 godina bio Hrvat, što dokazuje i njegovo poreklo i krštenje u katoličkoj crkvi”, naveo je Ivetić u ranijoj izjavi za „Glas Srpske”. Živkovićev odlazak u Parlament FBiH on je okarakterisao kao još jedan dokaz da je BiH zemlja apsurda” i da su i te kako potrebne izmene Izbornog zakona pre izbora 2022. godine.

Komentarišući slučaj „novorođenog” Srbina Živkovića, delegat u Klubu Srba u federalnom Domu naroda Goran Broćeta (SNSD) kaže da se nastavlja degradiranje Srba kao naroda i da, očito, i dalje ne postoji volja da legitimni predstavnici Srba budu predstavnici svog naroda u institucijama FBiH.

„Ne može neko ko menja nacionalnost svake godine biti predstavnik Srba i boriti se za njihova prava, neko ko je izabran bošnjačkim ili hrvatskim glasovima i ko se na papiru izjasnio kao Srbin i to po nalogu Sarajeva ili Mostara. Ukoliko se nešto ne promeni, pre svega Izborni zakon, i onemoguće ovakve manipulacije, istinski Srbi, koji se biraju srpskim glasovima i koji dolaze iz stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj, u potpunosti će iščeznuti. A to i jeste cilj vlasti u FBiH, jer njima odgovaraju samo Srbi iz njihovih redova i odani samo njima”, rekao je Broćeta za „Politiku”.

Napominje kako je postalo popularno osnivanje stranaka s prefiksom „srpski”, kojima „upravlja jedan čovek ili dve porodice”, a koje su, napominje, produžena ruka bošnjačkog i hrvatskog lobija. „Preko prefiksa srpski, srpsko, srpska i slično lažno se predstavljaju kao lokalpatriote, koje ne žele da im naređuje, kako to oni kažu, neko iz Banjaluke i Beograda. Prava istina je da oni isključivo pomažu Bošnjacima i Hrvatima da ispoštuju ustavne odredbe kada su u pitanju Srbi i zauzvrat ostvaruju ogromnu ličnu korist”, tvrdi Broćeta.

Ukoliko se, zaključuje on, nešto ne promeni u Izbornom zakonu, što bi automatski značilo i drastičnu promenu stanja koje imamo, „Srbi će najdalje u narednih deset godina postati prošlost u Federaciji BiH”.

 

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime