spot_img
spot_img

Nestašica hrane i pića prijeti bh. funkcionerima

spot_img
spot_img

Bh. zvaničnici i funkcioneri i državni službenici u institucijama BiH, njih oko 22.000, u narednom periodu mogli bi da ostanu uskraćeni za određene artikle iz „domaće kuhinje“ ukoliko Služba za zajedničke poslove institucija BiH (SZZP) ubrzo ne pronađe odgovarajuće firme za nabavku nedostajućih artikala.

Naime, kako nam je potvrđeno, u od 28. jula pa do 8. septembra ove godine, u četiri navrata, poništeno je čak 13 lotova velikog tendera za nabavku hrane i pića, koje Služba redovno raspisuje svake godine.

S tim u vezi stupili smo u kontakt sa Sinišom Perkovićem, direktorom Službe, koji nam je na pitanje zašto je pao ovaj tender odgovorio da je to iz razloga što firme koje su se prijavile na konkurs nisu imale urednu tendersku dokumentaciju.

Ipak, Perković odbacuje mogućnost da bi uskoro moglo nestati određenih potrepština, navodeći kako ima još vremena da se sve završi.

“Kada se planira tender, u normalnim institucijama se računa da može pasti i da može da se ponovi”, navodi on.

Na pitanje kada će biti raspisan novi tender, Perković je odgovorio – ubrzo.

Inače, prvi lotovi ovog tendera poništeni su 28. jula, i to za nabavku konzerviranog progama, kafe i toplih napitaka, raznih zamrznutih proizvoda, voća i povrća, poslastica, sladoleda i začina.

Naredni lotovi koji su poništeni (10. avgusta) su za mliječne proizvode i ugostiteljski šećer.

Lot za nabavku ribe poništen je 28. avgusta, a 8. septembra, dakle prije nekoliko dana, poništeni su lotovi za nabavku ostalih prehrambenih proizvoda, bezalkoholnih pića i čajeva.

Ono, pak, što je u svemu interesantno jeste da dosad nisu poništeni i lotovi za one glavne i omiljene potrepštine funkcionera: jagnjetinu, teletinu i ostalo visokokalorično meso, kao i za alkoholno piće, čija je potrošnja u institucijama BiH posljednjih godina povećana, o čemu smo već ranije pisali.

Vrijedi podsjetiti, još 2014. godine Služba je za potrebe državnih zvaničnika i gostiju koji dolaze naručila pića u vrijednosti 73.000 KM, što je bila potrošnja oko 6.000 KM mjesečno.

Ove godine Služba je sklopila ugovor s kompanijom “Lala i Laćo” iz Bijeljine po kojem će ova firma u periodu 12 mjeseci institucijama BiH dostaviti alkohola u vrijednosti oko 140.000 KM.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img