spot_img
spot_img

Несташица дрва диже цијене у небо

spot_img
spot_img
spot_img

Грађани у БиХ су већ увелико кренули с припремама за наредну гријну сезону, иако је цијена дрвета за огрев прилично висока у појединим градовима, а најављују се додатна поскупљења пред зиму.

Саша Дубравац, трговац дрветом за огрев из Бањалуке, каже да је потражња велика, те да ће сигурно бити још већа како се буде ближила зима.

“Биће криза за дрва ове године јер се теже могу добити у шумаријама. Тренутна цијена је 90 КМ метар храстовог дрвета, метар букве је 100 КМ, у цијену је урачунат превоз, а ради се о исцијепаним дрвима. Убрзо ће услиједити и поскупљење јер је све мање дрва, а потражња је велика”, каже Дубравац.

Он је рекао да дрва испоручује у року од три-четири дана, али да ће у наредном периоду због веће потражње он бити много дужи.

У предузећу “Lana Export Import” у Бањалуци кажу да имају потражњу у овом периоду, али не велику, као што очекују доласком хладнијих мјесеци.

“Цијена палете дрвета је 190 КМ, у њој има 1,7 метара дрвета које је исцијепано на 33 центиметра и спремно за ложење”, кажу у овом предузећу.

Они кажу да не раде продају на метрице, него у палетама, те да грађани углавном калкулишу због цијена јер су им превисоке.

“У претходном периоду цијена палете је била 180 КМ, али је дошло до поскупљења, а у наредном периоду могло би се очекивати и даље поскупљење, с обзиром на то да су неки трговци већ цијену палете подигли на 200 КМ”, кажу у овом предузећу и додају да још нису радили набавку пелета.

Да је потражња велика у Дервенти, каже Славен Миловановић из “Дрвопрераде МС” Дервента, који истиче да је цијена палете од 180 до 190 КМ.

“Достава дрва је бесплатна на територији регије Дервенте, међутим ако се вози изван, нешто је скупље јер се урачунавају трошкови транспорта”, рекао је Миловановић.

Он каже да не продају дрва у метрима, али да је цијена исцијепаног метра дрва у Дервенти мања него у Бањалуци.

“Док је цијена у Бањалуци око 90 КМ, код нас је засад 70 КМ, али ће сигурно ићи навише. Дрва се овдје могу купити и за 55 КМ, али су лошијег квалитета. Цијене ће бити веће, све је мање дрва, нема више шумокрадица јер их је закон стегао. Друга ствар је недостатак радне снаге, те то све диже цијену огрева. Иако су дневнице по 80 КМ с оброком, људи су незадовољни”, каже Миловановић.

Судећи према огласима на највећој интернет страници за купопродају у БиХ, цијена пелета се креће од 300 до 400 КМ, што је потврдио и продавач пелета из Сарајева.

Он каже да је потражња за пелетом просјечна и да нема навале, па нема ни гужве.

“Тренутна цијена је 360 КМ, ради се о првој класи, има и јефтинијих, али је ово прва класа. У наредном периоду очекује се повећана тражња, али скок цијена још не. Усред зиме је нормално да поскупи пелет, па тако и остале намирнице и животне потрепштине поскупе зими, само народ на друге ствари не обраћа толико пажњу”, рекао је овај Сарајлија.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img