spot_img
spot_img

Нереди на улицама Сарајева, ухапшено пет бораца

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Више стотина демобилисаних бораца блокирало је главну саобраћајницу у Сарајеву, тачније Обалу Кулина бана, након чега је дошло до инцидента са полицијом, у којем има повријеђених и бораца и полицајаца.

Према незваничним информацијама ухапшено је пет демобилисаних бораца, око 50 их је повријеђено, а повријеђена су и четири полицајца.

Мирнес Ајановић, адвокат окупљених бораца, рекао је да је био са начелником Полицијеске управе Центар, који му је показао снимке на којима борци палицама туку полицајце, и да је тај прекршај окаректерисати као тешке тјелесне озљеде, те да неће пустити двојицу ухапшених бораца, да је њихов случај предат Кантоналном тужилаштву.

Како јавља новинар “Независних” са терена демобилисани бораци су одлучили да крену и прођу полицијску блокаду како би дошли до Полицијске управе Центар, гдје у притвору држе демобилисане бораца, а након што су покушали силом да прођу кроз блокаду поново је дошло до нагуравања са полицијом и новог хапшења.

Назил Велић испред демобилисаних бораца који мјесецима протестују у ФБиХ казао је данас новинарима да су одлучили да направе петицију, коју управо потписују демобилисани борци који су окупљени овдје у Сарајеву, али да ће то учинити и у другуим градовима у Федерацији.

У петицији ће од ОХР и Међународне заједнице тражити политички азил, што значи, тражиће да се изнесе из БиХ, обзиром да их је полиција данас у Сарајеву приликом мирне шетње с краја колоне почела гурати и тиме изазвала инциденте.

Он тврди да су у Миљацки завршиле заставе БиХ и ратне заставе, те да је полиција прва започела тучу.

Полиција је више пута употријебила сузавац у сукобу са борцима, а има и неколико новинара који су повријеђени приликом бацања сузавца.

Из Хитне помоћи су потврдили да није само сузавац у питању, да је бачена још нека супсанца.

Борци су се окупили испред зграде федералног Парламента, и наводе да су их полицајци дочекали наоружани до зуба како би их разбили у мање групе и спријечили окупљање испред Парламента.

Драго Грбавац, предсједник удружења “Заборављени бранитељи ХВО-а” је за “Независне” рекао да је полиција зауставила четири аутобуса демобилисаних бораца који су кренули из Тузле, да је срамотно да су полицајци данас газили заставе БиХ и ратне заставе БиХ.

“Не знам шта је са овом дјецом у полицији, свако од нас може им бити отац, а они нас тукли по улици”, рекао је Грбавац. Он је навео да је 10 бивших бораца остало на Клиничком центру због повреда, да их има сигурно још, али да не зна какве су повреде и у каквом су стању. Такође је навео да бивши борци остају испред зграде федералног Парламента до даљњег.

Борци траже борачки додатак, објаву регистра бораца и укидање финансирања борачких удружења. Они су затражили да до данас буду заказане сједнице оба дома Парламента с овим законом на дневном реду.

 

 

 

 

 

(nezavise.com/klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img