spot_img
spot_img

Neovlašteno snimanje mađarskog ministra prvorazredni bezbjednosni skandal

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Bosna i Hercegovina mora stati na kraj paraobavještajnom sistemu koji postoji, ali prije svega Tužilaštvo BiH treba da otvori istragu i odgovori na pitanje ko je i da li je neovlašteno snimao Petera Sijarta, ministra spoljnih poslova Mađarske.

Ovo su istakli zvaničnici i stručnjaci u Bosni i Hercegovini i to nakon što su pojedini mediji iz Federacije BiH objavili transkript i audio-snimak razgovora Sijarta i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, u to vrijeme predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U tom razgovoru Sijarto i Čović govorili su, između ostalog i o izmjenama Izbornog zakona BiH, a Sijarto je rekao: “Mi ćemo sve do kraja biti uz vas i imaćete našu podršku.” Takođe, Sijarto je u tom razgovoru rekao da dijele simpatiju prema Hrvatima pošto se “obojica baziraju na kršćanskim osnovima i vrijednostima”.

“Treba vidjeti da li je bilo zloupotreba OBA ili je neko to privatno snimao od učesnika sastanka, što je moguće. U svakom slučaju, bilo bi prirodno da se to istraži, da li to da krene od Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agnecije, ili od Tužilaštva BiH, koje treba da istraži ko je neovlašteno snimao jednog od predstavnika druge države i to ministra inostranih poslova. Ključ je da Tužilaštvo da nalog i utvrdi kako je došlo do snimanja i tek onda da se krene u postupak utvrđivanja odgovornosti”, rekao je za “Nezavisne” Sredoje Nović, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Sagovornici sa kojima smo razgovarali kažu da nije isključena ni reakcija mađarske države, jer se radi o prvorazrednom skandalu s obzirom na to da je neovlašteno prisluškivan njihov diplomata broj jedan, ministar spoljnih poslova. Takođe, naglašavaju i da je Bosna i Hercegovina objavljivanjem tog audio-snimka pokazala da je neozbiljna kao država te da će imati više štete nego koristi od svega toga, s obzirom na to da će diplomate u nekim budućim posjetama biti poprilično suzdržane u zvaničnim razgovorima.

“To govori da u BiH postoji paraobavještajni sistem, kojem se mora stati na kraj i jednom državna zajednica BiH mora to pitanje pokrenuti. Paraobavještajni sistem posebno je rasprostranjen u Federaciji BiH i legalni sistemi koji sprovode zakone moraju se uhvatiti ukoštac sa tim i prije svega donijeti političku odluku da se tome mora stati na kraj”, rekao je za “Nezavisne” Radislav Jovičić, stručnjak za bezbjednost.

On ističe da u bezbjednosnom sistemu BiH vlada javašluk, da ispadamo neozbiljni pred ozbiljnim evropskim zemljama te da to nije slučaj samo sa Sijartom, već da su i ranije iznošeni uvjerljivi dokazi da je OBA prisluškivala zvaničnike Srbije, između ostalih i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

Objavljivanje audio-snimka razgovora Sijarta i Čovića zasmetalo je i Hrvatskom narodnom saboru iz kojeg su saopštili da se radi o neovlaštenom objavljivanju razgovora međunarodnih i evropskih ministara.

“Bosna i Hercegovina mora se jednom zauvijek suočiti sa destruktivnim djelovanjem radikalnih bošnjačkih paraobavještajnih struktura u OBA, među medijskim urednicima i aktivistima koji nelegalno djeluju, snimaju i javno šire protivustavno prikupljanje audio i video snimke domaćih i međunarodnih visokih zvaničnika”, saopštili su iz HNS-a pozivajući sve institucije na zaštitu međunarodnih gostiju, stranih diplomata i službenika u BiH.

Takođe, u HNS-u navode i podsjećaju predstavnike međunarodne zajednice da je “Sarajevo u zabrinjavajućem omjeru premrežano ostavštinom Izetbegovićeva paraobavještajnog begovata, u služni najradikalnijih bošnjačkih krugova, čime ono postaje neprijateljska sredina za međunarodno djelovanje”.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img