spot_img
spot_img

Неисправно 31,4 одсто прегледаних аутобуса за превоз ђака

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да је до сада у Републици Српској обављен технички преглед на 191 аутобусу за превоз ђака, од којих је 31,4 одсто неисправних.

Трнинић је рекао да су на око 60 аутобуса уочене неисправности.

“Најчешћи узрок, неисправан кочиони систем, уочен је код 44 аутобуса, управљачки систем неисправан је био код десетак аутобуса, а свјетлосна сигнализација и остали недостаци код 19 аутобуса. Наравно, има преклапања и код једног аутобуса два или више недостатака”, рекао је Трнинић новинарима у Бијељини, гдје је присуствовао акцији ванредне контроле техничке исправности аутобуса, која се сваке године спроводи пред почетак школске године.

Изразивши незадовољство оваквом ситуацијом, Трнинић је истакао да се такви аутобуси враћају у радионице да отклоне недостатке, а да у овом моменту нема кажњавања јер је акција пред полазак ђака у школу бесплатна, нема кажњавања и превентивног је карактера.

“Обухват прегледа исправности аутобуса требало би да буде већи, а били бисмо задовољнији да је акција и по случајном узорку”, рекао је Трнинић.

Он је поновио да је приличан број аутобуса који превози ђаке неисправан, чиме је безбједност ђака доведена у питање.

“Циљ акције јесте да се укаже на ове пропусте, те да наше превознике натјерамо на повећану исправност возила, како би безбједност у саобраћају била што већа”, додао је Трнинић.

Он је навео да редовни и ванредни технички прегледи возила постоје, али да је ово превентивна акција која указује на те пропусте.

“Независно од тога и полиција и други надлежни органи могу вршити техничке прегледа, при чему је санкционисање пропуста неизбјежно. Ми смо на овај начин жељели да укажемо на стање које није задовољавајуће у превозу ђака, те да бисмо апеловали да се ти пропусти отклањају”, рекао је Трнинић.

Трнинић је напоменуо да оваква слика стања у вези са неисправношћу аутобуса не значи да редован технички преглед није добро урађен јер возило кад пређе и 100 метара након прегледа може да се поквари.

“Нећу да констатујем да се технички прегледи не раде ваљано, свјестан да ту и тамо има пропуста, али не мислим да је то неки велики број”, рекао је Трнинић.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић рекао је да
овакве акције показују да је од 300 ванредно прегледаних возила, по моделу случајног узорка, више од 30 одсто у прошлој години имало неку врсту неисправности.

“Данас је уочљиво да је 10 мање оних који имају неисправан кочиони систем”, рекао је Бабић.

Он је напоменуо да старост аутобуса нема пресудан значај када је ријеч о кваровима и неисправности јер често и нови аутобуси имају уочене недостатке.

“Битно је да се техничи преглед исправно и добро уради, да се утврди да ли је возило заиста технички исправно, те да само таква возила иду у саобраћај”, рекао је Бабић.

Акција превентивног прегледа аутобуса у Бијељини данас је обављена у станици за технички преглед “Боксит”.

Акцију спроводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Привредна комора Републике Српске, Асоцијација станица за технички преглед, Стручна институција за технички преглед возила и Ауто-мото савез.

Бесплатна контрола техничке исправности и опремљености аутобуса организује се од 20. августа до 3. септембра, а у акцији учествује 58 станица за технички преглед.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img