“Ne želimo dodatno poniženje u Sarajevu”

Kolona sjećanja na ubijene vojnike JNA ove godine neće proći nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu.

Čak ni pod pratnjom na desetine policajaca kao što je to do sada bio slučaj. Porodice iz bezbjednosnih razloga, nikada nisu palili svijeće i polagali cvjeće na samom mjestu zločina, ali ove godine neće biti ni na mjestu gdje su se godinama prisjećali svojih najmilijih.

- Reklama -

“Čim se Srbi povuku iz Dobrovoljačke, cvijeće i svijeće završe u kontejnerima, i u smeću. To je još jedan udarac, a njihov ponos vjerovatno, i zato je sasvim logično što smo rekli ove godine da nećemo da budemo tamo poniženi, obilježavaćemo onako kako možemo, a vidjećemo kako će biti narednih godina”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Odluka je donesena zbog nemogućnosti dostojanstvenog, ali bezbjednog obilježavanja stradanja vojnika JNA. Čim su čule za takvo nešto, porodice stradalih su tražile objašnjenje zašto neko nije u stanju da obezbjedi skup, kakav je bio svih prethodnih godina. Poručili su da neće odustati od obilježavanja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i da će na sve načine pokušavati da se najmilijih prisjećaju u blizini mjesta stradanja.

Odluka da se ove godine godišnjnica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obilježava samo u Istočnom Sarajevu, a ne ovom mjestu ovdje kao što je to ranije bio slučaj je privremenog karaktera i biće na snazi sve dok se ne steknu uslovi za dostojanstveno, ali i bezbjedno obilježavanje. Dostojasnstveno obilježavanje značilo bi postavljenje spomen-obilježija za sve stradale vojnike, ali za takvo nešto nikada nije bilo razumijevanja od strane kantonalnih, ali ni federalnih vlasti.

Bilo je nekoliko zahtjeva za postavljenjem spomen obilježja, poručuje i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Milenko Savanović kaže da su sve takve incijative odbijene, pa nikada u blizini mjesta stradanja se nije našlo obilježuje sa imenima ubijenih vojnika. A ove godine ni bezbjednosna situacija nije zadovljavajuća, poručuje Savanović.

“Bezbjednosna situacija, iskren da budem nije dobra, tim više što ja imam neku informaciju da oni očekuju da će biti tamo nekih 25 godina Zelenih beretki, i tih njihovih tamo organizacija i tu može biti incidentnih situacija”, rekao je Savanović.

Svake godine obilježavanju prisustvuju i preživjeli iz kolone koja je trebalo da izađe iz Sarajeva, ali je prekršen dogovor o mirnom povlačenju. Napadom na vojnike JNA 2. i 3. maja ubijena su 42 vojnika, dok je 71 ranjen.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime