spot_img
spot_img

Не престају напади на Српску из Сарајева

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Утихнуло је политичко Сарајево, након што им је новоименована команда ЕУФОР-а у БиХ, попут својих претходника и официра НАТО-а, јасно поручила како нема потребе за јачањем војног контингента и распоређивањем страних трупа било гдје у БиХ, па ни у Дистрикту Брчко.

Криза у БиХ је искључиво политичке а никако безбједносне природе, више него прецизна је била “лекција” међународних војних званичника, који су сарајевске политичке и медијске спинове о ратним пријетњама, смјестили у прошлост. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одговара – Република Српска је све вријеме само и потенцирала мирнодопске активности! За разлику од Сарајева.

Вишемјесечно оргијање сарајевских и бошњачких ненападнутих “бранилаца” и “хероја”!

Куражиле су се квази-патриоте по улицама, омиљеним медијима и друштвеним мрежама. Пасивно-агресивно пријетиле ратом, предвођене “јуришником” Бакиром Изетбеговићем који је чак и обећавао да ће стати на чело јуришничке колоне “босанских патриота”. По Сарајеву “освитали” билборди са позивима на мобилизацију. Никад расформирана предратна и ратна муслиманска паравојна формација с краја прошлог вијека – “Зелене Беретке” најављивала нове чланове. Стање додатно радикализовале “инвентарне” свезналице које се називају аналитичарима и говоре оно што центри моћи мисле.

Потом, грлати “свеприсутни” протестанти који су свој неуспјели трудбенички ангажман ширили према дијаспори и даље ка трећеразредним поткупљивим странцима. У исти строј стали су и ратни муслимански генерали – обилазећи сарајевске страначке централе. И ветерани који су са ратном орнаментиком текбирали од Бужима преко Сарајева до Подриња&хеллип; Сви они потпомогнути баражном паљбом “реномираних” истраживача са различитим медијским кодовима и политичким покровитељима – хорски су “дували” у ратне трубе. И рециклирано призивали међународну интервенцију, упирући прст кривице преко ентитетске линије.

– Позивамо и Нато, ЕУФОР и АЛТЕУ да у складу са својим мандатима појачају присуство у БиХ а посебно у подручју осјетљивом Брчко Дистрикта – рекао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Но на сарајевске игроказе, мултинационалне снаге овај пут, нису насјеле! И то су јасно ставиле до знања на церемонији примопредаје команде одржаној прије два дана у Брчком! Одбили су Изетбеговићев захтјев за додатним ангажманом и прераспоредом снага. И око Брчког и било гдје друго у БиХ. Криза у БиХ није безбједносне већ искључиво политичке природе, јасни су били и бивши и новоименовани командант мисије. И неће се, кажу бавити политичким надмудривањима.

– ЕУФОР ће радити свој посао и нећу се бавити хипотетичким разматрањима могућих резултата политичких превирања – истакао је Антон Весели, новоименовани командант ЕУФОР-а.

Генерал Брајс Худет отишао је и корак даље. Недавно је тврди, све појаснио и амбасадорима европских држава.

– Међународна заједница се добро сјећа свега онога што је погрешно урађено 90-их и знамо гдје смо гријешили и зашто су се ствари дешавале како су се дешавале. Одлучни смо да те грешке не поновимо и ја сам апсолутно одлучан да се ситуација никада више не погорша до оне мјере како је то било прије 26 година – рекао је Худет.

Здружено пројектовани сарајевски ратни “наратив”, у Републици Српској одбачен је још првог тренутка када је покренута параобавјештајна лавина. Но није згорег што су то схватили, макар и са закашњењем, и међународни мировњаци.

– То смо ми знали и раније. Није угрожена безбједност. Грађани у БиХ не треба да се боје тога. С наше стране не долазе позиви за било какво насиље и било какав рат. Све друго је у сфери шпекулација које су произвели неки политичари а у значајном обиму, у правилу федерални медији. Њихова активност да заједно покушају путем ангажовања муслиманске дијаспоре широм свијета, уз овдје медијске шпекулације које долазе из Сарајева да анимирају и дођу до интервенције готово да су сломљене – поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Схватиће ваљда, некад, званични Брисел и Вашингтон, и да се актуелни вербални “рат” у БиХ, искључиво води због пуне примјене Дејтонског мировног споразума и саставног му дијела Устава. И да насупрот таквог стајалишта Републике Српске стоји покушај прилагођавања темељних аката БиХ, са “посебним” сарајевским потребама и жељама. Без обзира да ли су оне огрнуте војничким шињелом или не!

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img