spot_img
spot_img

“Не можемо са онима који игноришу српске жртве”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Гдје су нестали – питање је које од рата постављају бројне српске породице које трагају за најмилијима, а понављаће га и данас са Озрена гдје републички представници обиљежавају Дан несталих и погинулих, док ће према најави исте ријечи одзвањати бањалучким улицама са скупа који организује Институт за нестала лица БиХ.

Званичници Српске годинама упозоравају да је тражење несталих Срба те њихова ексхумација и идентификација у потпуном застоју од када су 2008. године престале са радом ентитетске комисије за тражење несталих, а формиран Институт на нивоу БиХ. Незадовољни тренутним стањем и односом према српским жртвама и ове године неће заједно са њима да обиљеже 30. август – Дан несталих лица.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић за “Глас” каже да они не негирају међународни дан несталих, али да не желе, односно да не могу да тај датум обиљежавају заједно са представницима Института за нестала лица.

Зато ће, као и лани, да се у присуству републичких званичника окупе на Озрену преко којег је, како је рекао, највише особа прегазило у Одбрамбено-отаџбинском рату, бјежећи из Возуће и околине пред муџахединима. Подаци показују да је ријеч о око 7.500 становника српске националности, а највише их је на том подручју и нестало. Уз спомен-крст који се налази на Озрену данас ће, потврдио је Лазић, бити откривен и споменик као трајно сјећање.

– Никоме не бранимо да обиљежава гдје и како хоће, али порука је јасна. Ми смо незадовољни радом Института и како онда да са неким, чијим радом смо незадовољни, заједно нешто обиљежавамо. Прошле године је само једно тијело српске националности ексхумирано, а 50 је само ове године укопано 11. јула у Поточарима у Сребреници. Гдје су српске жртве и када ће и оне доћи на ред – упитао је Лазић.

Подсјетио је да у спомен-костурницама лежи 650 тијела којима 27 година нико није пришао јер то, каже, некоме није у интересу.

– За све је крива међународна заједница и Институт за тражење несталих и боримо се да тај институт или нестане или се реформише. Не можемо заједно са онима који игноришу српске жртве – нагласио је Лазић.

Савјетодавни одбор Института за нестала лица БиХ ће, с друге стране, Дан несталих да обиљежи у Бањалуци. Најављено је обраћање предсједавајућег Колегијума директора Мује Хаџиомеровића, предсједавајућег Савјетодавног одбора Младена Живановића и шефа делегације Међународног комитета Црвеног крста у БиХ Елмира Цамића.

Након тога, планирана је симболична шетња кроз Господску улицу до Трга Крајине гдје ће бити постављена изложба “Гдје је?”.

Са чланом Колегијума директора Института за нестала лица БиХ из реда српског народа Николом Перишићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је, према подацима републичких институција, више од 23.000 бораца Војске и Полиције Српске те 6.505 цивила, док Српска трага за још 1.648 лица несталих, међу којима је 637 бораца и 1.011 цивила.

Реформа

О проблемима у процесу тражења несталих говорио је јуче и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић. Најављујући да ће данас у Петрову на Озрену бити обиљежен Дан несталих, подвукао је да Институт за нестала лица БиХ не ради професионално и одговорно.

– Примјер за то је да је до сада у овој години идентификовано само девет српских жртава. Неопходна је реформа Института – рекао је Милуновић.

Програмом обиљежавања предвиђено је да у манастиру Светог Николе у 11 часова буде служен парастос за погинуле те положени вијенци.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img