spot_img
spot_img

Не дај Боже никоме ову тугу: Обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тог 9. септембра 1995. године Раденко Галинац је возио сестру Радмилу преко Средњег до аутобуске станице, како би се вратила у Београд, када су бомбе з НАТО пакта пале на њихово возило, које је одлетјело у ваздух.

Радмила Галинац је на мјесту остала мртва у локви крви, док је Раденко био тешко рањен и оглувио је заједно са командантом једне јединице на том подручју, који је дошао до њега.

Раденко, који је наредног дана преминуо у болници „Жица“ у Блажују, гдје га је лијечио чувени хирург доктор Миодраг Лазић, молио је команданта да брине о његовој породици и дјеци. Доктор Лазић је учинио је све што је било у његовој моћи да спасе Раденка, али му није било помоћи.

-Не дај Боже никоме ову трагедију и тугу да дочека као што сам ја. Ни највећем душманину не би то пожељела – каже Мирјана Галинац, која је у рату изгубила троје дјеце – Радована, Радмилу и Раденка у року од 15 дана.

Двоје су убиле НАТО бомбе, док је Радован погинуо као борац Војске Републике Српске.

Мирјана констатује да јој је живот опхрвала туга и несрећа.

-Добро сам и у памети јер је након погибије сина остало двоје мало дјеце, једно од двије и по године, а једно од годину и по дана – каже Галинац.

Сво троје дјеце сахрањено је на гробљу у Грлици у Источној Илиџи.

У Источном Сарајеву данас се обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

Помен свим погинулим Србима у НАТО бомбардовању Републике Српске у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, а обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања присуствовали су и представници амбасада Србије и Русије у БиХ.

Током НАТО операције „Намјерна сила“ погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је НАТО бомбардовање Републике Српске извршено прије 25 година довело до масовног прогона Срба и да се овај савез у посљедњем рату ставио на располагање једној од зараћених страна.

Којић је подсјетио да је, осим људских жртава и неспорне чињенице да је у бомбардовању Републике Српске коришћена муниција са осиромашеним уранијумом чије посљедице се и данас осјећају, на овај начин омогућена предност бошњачким и хрватским јединицама које су кренуле у општу офанзиву на српске положаје.

-То је, у крајњем случају, довело до масовног прогона Срба са дијелова територије Републике Српске. Дакле, најмоћнија војна сила на свијету отворено се ставила на располагање једној од зараћених страна у сукобу, и зашто не рећи, допринијела коначном исходу рата – рекао је Којић.

Предсједник Борачке организације Источне Илиџе „Илиџански борац“ Горан Шеховац рекао је да борци и народ Републике Српске, а посебно борци са подручја Сарајевско-романијске регије, никада неће опростити НАТО злочине које су починили према српском народу, те поручио да их треба тужити.

-Злочине није чинио само НАТО, него и припадници „Брзих интервенција“ са Игмана гдје су под окриљем и због заштите муслиманских снага гађали српске положаје на Сарајевско-романијској регији, а најчешће по положајима Илиџанске и Игманске бригаде – рекао је Шеховац.

Он је подсјетио да су више пута гађали и болницу „Жица“ на Илиџи, гдје је погинуо брачни пар Кнежевић, као и обданиште у илиџанском насељу Лужани и друге цивилне циљеве.

-Ако им је обданиште легални циљ, онда не знам шта је војни циљ – рекао је Шеховац и додао да су гађали и све вјерске објекте међу којима и православну цркву у Блажују, када је рањен свештеник те цркве.

Шеховац је поручио да борци Републике Српске и становници са ових простора никада НАТО-у неће опростити све што су чинили.

-Нека је срамота цијеле Европе и свих земаља које су чланице НАТО-а који су бомбардовали Србе осиромашеним уранијумом – навео је Шеховац.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img