Ne cjelivajte ikone i ne ljubite ruke sveštenicima

Eparhije zvorničko-tuzlanske i zagrebačko-ljubljanske izdale su saopštenja povodom korona virusa kojim pozivaju vernike da pojačaju molitve zbog te pošasti, kao i da poštuju preporuke nadležnih organa radi sprečavanja daljeg širenja zaraze.

Eparhija zvorničko-tuzlanska je na osnovu odluke Vlade Republike Srpske o zabrani javnih okupljanja zbog eventualnog širenja korona virusa otkazala sva najavljena predavanja na tribini u Eparhijskom kulturnom centru, objavljeno je na sajtu SPC.

„Naša pravoslavna crkva se moli uvek, pa i sada, za dobro i zdravlje našeg naroda i čitavog sveta. Zato apelujemo na naše vernike da obavezno nastave posećivati naša pravoslavna bogosluženja u Velikom postu, jer nam je to najjače oružje protiv svih bolesti i svih zemaljskih nevolja”, navedeno je u saopštenju.

Mitropolija zagrebačko – ljubljanska je navela u saopštenju da shodno novonastaloj situaciji u vezi sa naglim širenjem korona virusa obaveštava pravoslavne vernike koji žive na tom području da će eparhija odnosno njene parohije poštovati sve preporuke nadležnih organa Hrvatske i Slovenije koje se tiču preventivnog sprečavanja daljeg širenja zaraze.

„Pozivamo sve pravoslavne vernike da se trezveno i ozbiljno postave prema novonastaloj situaciji, čuvajući se od lakomislene neodgovornosti prema sebi i bližnjima”.

Eparhija u isto vreme poziva i na umnoženje ličnih molitava za iskorenjivanje ove pošasti.

„Jer, kao što nas uči pokajni Kanon svetog Andreja Kritskog, koji smo čitali u prvoj nedelji Časnog posta, gde Bog hoće pobeđuje se poredak prirode, jer On čini sve što hoće”, navedeno je u obaveštenju.

Na sajtu SPC je objavljena i vest da je Vatikan zatvorio Trg Svetog Petra i baziliku za turiste i obilaske zbog širenja korona virusa.

Međutim, pojedini vernici moći će da uđu i mole se u crkvi, saopštile su vatikanske vlasti.

SPC je objavila i da je rumunski patrijarh Danilo uputio molitvu svima eparhijama Rumunske patrijaršije za izbavljenje od epidemije virusa korona, prenosi Tanjug.

Vladika zahumsko – hercegovački Dimitrije pozvao je vernike te eparhije da zbog širenja korona virusa ne dolaze na bogosluženja ukoliko su hronični bolesnici ili imaju simptome prehlade i gripa, kao i da u tom slučaju ako žele da prime sveto pričešće mogu da se jave svešteniku koji će ih pričestiti u njihovom domu.

Vladika je preporučio sveštenicima koji imaju bilo kakve simptome poput povišene temperature, kašlja, bola u grlu, malaksalosti, kijavice, otežanog disanja i slično da ne učestvuju u bogosluženju, objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko – hercegovačke.

Takođe, sveštenicima savetuje da blagosiljaju vernike verbalno i osenjujući ih krsnim znakom bez ikakvog fizičkog kontakta.

Vernicima se preporučuje da ne celivaju ruku sveštenika, kao i da fizički kontakt sa drugim vernicima svedu na minimum.

Preporučuje vernicima da poštovanje svetim ikonama ne ukazuju celivanjem nego samo naklonom, to jest malom metanijom.

Po završetku Svete Liturgije vernici treba da uzimaju naforu iz ruke sveštenika ne ljubeći sveštenikovu ruku.

Vladika apeluje na vernike i da se pridržavaju uputstava Svetske zdravstvene organizacije, nadležnih medicinskih ustanova i svojih porodičnih lekara.

Poručio je da bi kao odgovorni ljudi trebalo sa pažnjom i ljubavlju prema svojim bližnjima da posvedočimo svoju veru u Hrista, naročito onima koji su najranjiviji od zdravstvenih tegoba koje ovaj virus izaziva, ali i onima koji su najviše izloženi opasnosti od zaraze virusom.

„Ono što treba da nas motiviše na oprez nije samo briga za sopstveni život koji nam je Bog podario, nego i odgovornost za dobrobit naših bližnjih”, naveo je episkop zahumsko-hercegovački.

 

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime