spot_img

Nastavnici matematike u RS pred otkazom zbog diploma iz Brčkog

Published:

Nastavnicima u Republici Srpskoj koji rade u školama sa diplomama privatnih fakulteta iz Brčkog nad glavom vise otkazi, a nadleženi prebacuju loptu sa jednih na druge.

Ministarstvo prosvete i kulture RS je u aprilu ove godine dobilo zvaničan dopis Odeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta u kojem se navode razlozi zbog kojih Evropskom univerzitetu i Internacionalnom univerzitetu iz Brčko Distrikta nisu izdate dozvole za rad.

– Obavešteni smo i o zakonskim odredbama kojima je propisano da se ne priznaju akademske titule, stručna i naučna zvanja i diplome koje su izdale visokoškolske ustanove bez akreditacije i licence – kažu za “EuroBlic” u Ministarstvu.

Dodaju da su ovo obaveštenje prosledili svim osnovnim i srednjim školama u RS, s obzirom da su i jedan i drugi univerzitet u određenom periodu imali studijske programe za obrazovanje nastavnog kadra.

Preko 80 nastavnika, uglavnom, matematike je sa diplomama ovih fakulteta prethodnih godina zaposleno u školama u RS. Prema ranijim podacima Ministarstva, reč je o 65 nastavnika u osnovnim školma, te o 18 profesora u srednjim školama.

Iako su stručnjaci u Srpskoj ukazivali da su ove diplome upitne jer su ih studenti preko noći sticali, ništa se nije moglo uraditi jer nije bilo zvanične potvrde da ove diplome nisu važeće. U nedostatku matematičara škole su ih zapošljavale. Sada, kada postoji zvanično obaveštenje, niko neće da preuzme odgovornost.

U školama kažu da su zbunjeni, jer im nije preporučeno šta konkretno da urade.

Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kaže da su dobili šturi dopis, iz kojeg ne mogu zaključiti šta da rade.

– Ministarstvo ne može tek tako da opere ruke i prebaci lopticu na škole. Ako diplome nisu validne, trebalo je da onda napišu šta konkretno treba da uradimo sa tim ljudima – da im damo otkaz ili raspišemo nove konkurse – kaže Popržen.

O svemu je obaveštena i prosvetna inspekcija, a šta oni planiraju da urade nismo uspeli da saznamo.

Na problem zapošljavanja nastavnika matematike čije diplome su pod upitnikom ukazivali su i sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

– Na osnovu predmeta koji se polažu na tim fakultetima jasno je da se matematika ne može tako brzo i jednostavno naučiti. Svi dosadašnji pokušaji da se suzbije ova pojava zapošljavanja neadekvatnog kadra su, nažalost, bili bezuspešni jer nije bilo pravnog osnova za to. Nadamo se da će se sprečiti dalje zapošljavanje nestručnog kadra – kaže Dragan Matić, šef odseka za matematiku PMF.

Deset ponuda za posao

Na PMF u Banjaluci godišnje se odškoluje oko 40 nastavnika i profesora matematike te diplomiranih matematičara koji se brzo zapošljavaju u javnom i privatnom sektoru.

– Jedan naš student je na dan diplomiranja dobio čak deset ponuda za posao – kaže Dragan Matić, šef odseka za matematiku PMF.

Da su matematičari traženi na tržištu rada pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje RS, po kojima je u RS bez posla tek 16 matematičara. Oni u proseku na posao čekaju dva meseca.

 

 

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img