NASA dolazi u BiH

NASA stiže u BiH, tačnije u Tuzlu, a to je velika prilika za sve one koji su kreativni, koji imaju napredne ideje, a žele da se uključe u rješavanje globalnih problema!

Međunarodno NASA-ino takmičenje Space Apps Challenge ove godine će se prvi put održati u BiH, piše Faktor.ba.

- Reklama -

“Takmičenje se sastoji iz dva događaja. Data Bootcamp (pripremni događaj) će biti održan 22. aprila, u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u 10.30 sati. Hackathon (glavno takmičenje) u kojem timovi rade zajedno kako bi pronašli inovativna rješenja za izazove koje im postavi NASA, takođe će se održati u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u devet sati 29. aprila, i trajat će do 17 sati 30. aprila, kada će biti proglašeni pobjednici Hackathona”, najavili su organizatori.

Prijava i učešće su besplatni i ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju starost ili obrazovanje učesnika. Studenti, naučnici, programeri, dizajneri, inženjeri, oni koje vole tehnologiju, svi su dobrodošli da se okušaju u rješavanju globalnih problema sa kojima će se u skorijoj budućnosti susresti ljudski rod.

“Cilj Space Apps Challengea, koji se širom svijeta održava od 2012. godine je da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme u vezi sa svemirom i Zemljom. Proteklih godina izazovi na hackathonu su uglavnom bili u vezi sa svemirom. Učesnici su se bavili temama poput putovanja na Mars, Sunčevim sistemom i aeronautikom. Ove godine tema je Zemlja. Učesnici će koristiti podatke o našoj planeti koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što više o Zemlji i njenim komponentama koje uključuju okeane, tlo i živa bića”, navodi se u uputstvima organizatora.

Iz NASA-e naglašavaju da je Space App Challenge mjesto na kojem svi zainteresovani imaju da postanu dio naučnih istraživanja i na taj način pomognu u rješavanju brojnih globalnih izazova. Hackathon nije samo u vezi s aplikacijama jer se za rješavanje izazova može koristiti robotika, hardver, dizajn, manipulacija podataka i brojne druge metode i tehnologije.

Svi zainteresovani koji žele učestvovati na Hackathonu i Data Bootcampu trebaju se registrovati online na NASA-inoj web stranici, a na istoj stranici se mogu pratiti i sve novosti u vezi s ovim događajem, a više informacija se može pronaći na Facebook stranici događaja.

Najbolji učesnici u Tuzli će biti nagrađeni, a učestvovat će i u natjecanju na globalnom nivou.

Podsjećamo, NASA je američka federalna agencija za istraživanje svemira, koja ima godišnji budžet veći od 18 milijardi dolara.

 

 

 

(mondo.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime