spot_img

Након историјске пресуде: Врата школе остала закључана за Славка

Published:

- Advertisement -

Мало ко није чуо за Славка Мршевића из Рудог, тинејџера са благим обликом аутизма, коме је три године ускраћено право на школовање, а он је мјесецима након удаљавања с наставе долазио пред школу, како би своје вршњаке видио барем за вријеме одмора.

Херојски је издржао борбу једног човјека против комплетног система и извојевао историјску пресуду – по први пут у нашој земљи донесена је правомоћна пресуда за дискриминацију у процесу образовања. Донио ју је Окружни суд у Источном Сарајеву, прогласивши кривим Министарство просвјете и културе Републике Српске и Јавну установу Средњошколски центар Рудо, због, како је наведено, ‘дискриминације над учеником Славком Мршевићем, на начин да су ученику на почетку 2016/2017. године, без доношења икаквог формалног акта о томе, ускратили право да похађа наставу, те да су пропустили да предузму мјере инклузије у редовну наставу”.

Ни пет мјесеци након ове пресуде, у којој је наложено да се Славку омогући школовање које му је било незаконито ускраћено и плати одређена материјална одштета, ништа од наведеног није учињено.

Ово није једина пресуда у корист Славка. И Основни суд у Вишеграду је у априлу прошле године пресудио у његову корист, утврдивши да су горе наведе институције прекршиле закон и права Славка Мршевића из Рудог, те је наложено његово враћање у школске клупе.

Славков отац, Ненад Мршевић, не крије разочарење непровођењем пресуде. Каже како је трогодишња борба била јако стресна за цијелу породицу, да је пресуда донијела оптимизам, али да њено непровођење изазива ново разочарење са којим се није лако носити.

“На крају долазимо до закључка да је пресуда мртво слово на папиру од које Славко нема никакву сатисфакцију. Нико у тој школи, од наставника, директора или одговорних у ресорном министарству није одговарао, нити је покренут било какав дисциплински поступак који би утврдио чија је одговорност што је Славку забрањено да похађа школу и што му ни данас није признат тај први разред у који је ишао”, испричао је за БУКУ Ненад Мршевић, додајући да ће његов син наставити школовање највјероватније од септембра ове године у некој од школа за образовање одраслих.

На овај корак су се одлучили јер је и након пресуде суда у Вишеграду школа у Рудом опет урадила исте ствари и Славку онемогућила да настави школовање за техничара друмског саобраћаја у Средњошколском центру у овом мјесту: “Славко по препоруци љекара није изашао на полагање разредних испита које је љетос организовала школа у Рудом по налогу ресорног министарства, јер су учинили све да то Славку онемогуће – организовали су разредни испит, а да нису прилагодили наставни план, програм и градиво, а испит су заказали не водећи рачуна о његовом здравственом стању. Распоред је био такав да је у 8 дана требало да положи 15 предмета, 2 дневно.”

Бојан Бајић, Славков јавни заступник, каже да је недопустиво да се првоснажне судске пресуде у овој земљи не проводе, те да неће одустати од овог случаја, све док одговорни у обје институције не буду санкционисани.

Додао је да се још спроводе поједини судски поступци, те да је поднесена кривична пријава против новог директора школе, Татомира Елеза, јер је направио исте оне грешке које је у протеклом периоду направио бивши директор школе.

“Цијели овај проблем је и настао зато што институције немају интегритета и што штите појединце који праве грешке. А цијели овај случај је показао да све што су до сада радили, радили су у циљу да заштите те појединце”, нагласио је за наш портал Бајић.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске покушали смо сазнати да ли су покренути дисциплински поступци или одређене санкције против одговорних у овој институцији, те зашто Славку Мршевићу није исплаћен утврђени износ за претрпљену душевну бол, али конкретан одговор нисмо добили.

“У вези са наведеном пресудом, Министарство просвјете и културе Републике Српске ће поступити у складу са позитивно-правним прописима Републике Српксе”, саопштили су из Министарства.

Подсјетимо, Славко је 2016. уписан у први разред Средњошколског центра у Рудом, његове оцјене на првом полугодишту нису закључене, у другом полугодишту није ни оцјењиван, да би му се потом онемогућио улазак у школу.

 

 

 

 

(6yka.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img