Najviša mjesečna plata u Srpskoj iznosi 33.525 KM

Najviša plata u Republici Srpskoj u prvih deset mjeseci ove godine isplaćena je u januaru u Banjaluci i iznosila je 33.525 KM, što je za 17.658 KM manje u odnosu na prošlogodišnju najveću mjesečnu platu, koja je iznosila 51.183 KM.

Ekonomski analitičari su u razgovoru za “Nezavisne” ocijenili da, iako su najveće mjesečne zarade dosta više od prosječne plate, koja u RS iznosi 964 KM, virus korona doprinio je njihovom smanjenju u ovoj godini, jer je pandemija negativno uticala i na one sektore koji su inače dobro plaćeni.

- Reklama -

Prema podacima Poreske uprave RS, najveća plata ove godine isplaćena je u sektoru finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, dok je prošle godine najveća plata otišla u džep radniku iz Banjaluke koji se bavi djelatnosti u vezi s nekretninama, iznajmljivanjem i poslovnim aktivnostima.

U Poreskoj upravi RS su naveli da je druga najveća plata isplaćena u maju ove godine i iznosila je 30.876 KM, a isplaćena je radniku u Gradišci, koji se bavi stručnom naučnom i tehničkom djelatnošću.

“U februaru je u Banjaluci radniku u sektoru stručne naučne i tehničke djelatnosti isplaćena 30.831 KM”, podaci su Poreske uprave RS.

Dodali su da je u septembru najveću platu dobio radnik u Bijeljini u sektoru finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, koji je za svoj rad nagrađen sa 26.790 KM.

“U maju su u Banjaluci u sektoru stručne naučne i tehničke djelatnosti isplaćene 25.242 KM”, pokazali su podaci Poreske uprave RS.

Prema posljednjim obrađenim podacima kojima raspolaže Poreska uprava RS, u oktobru su tri najveće plate isplaćene zaposlenima u Banjaluci koji se bave informacionim i komunikacionim djelatnostima.

“U oktobru je najveća pojedinačna mjesečna plata iznosila 23.691 KM i 13.599 KM, a obje su iplaćene u sektoru informacija i komunikacija, a u istom sektoru je isplaćena i plata u visini od 8.775 KM”, naveli su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da je u sektoru naučne i tehničke djelatnosti u Banjaluci isplaćeno 12.999 KM, dok je u Doboju radnik koji radi za preduzeće van RS dobio 9.114 KM.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime