Najtraženija i najplaćenija zanimanja u BiH

Tržište rada u našoj zemlji već decenijama je preplavljeno nepotrebnim zanimanjima, stručnjaka gotovo da i nemamo, a školovati se za zanatliju, svima je ispod časti. Postalo je moderno biti novinar, dizajner enterijera, psiholog, nastavnik, da ne spominjemo ekonomiste i pravnike, koji su već tradicionalno najčešće završavani fakulteti kod nas.

I tako na kraju godine ulaganja u obrazovanje za mnoge budu nepovratno izgubljene, jer nikada ne dobiju priliku raditi u struci. Još veći je problem što ni država ne čini mnogo kako bi konačno obrazovanje i edukaciju počela usmjeravati prema potrebama privrednih subjekata.

- Reklama -

Za određenim zanimanjima već duži period postoji učestala potražnja, ali ne i ponuda na samom trištu rada, što jasno implicira da obrazovanje nije usklađeno sa tržištem rada. Sve je evidentniji i još jednom problem – sve je manje kadra kvalifikovanog za obavljanje zanatskih poslova.

Istraživanje tržišta rada sprovedeno tokom prethodne godine pokazuje da su poslodavci najveći broj oglasa objavili u sljedećim kategorijama:

1.       Komercijala – Prodaja 28.5%

2.       Informatika – Software 5.9%

3.       Menadžment i upravljanje – 5.9%

4.       Ugostiteljstvo 5.0%

5.       Ekonomija i finansije 5.0%

6.       Elektrotehnika – Mašinstvo 4.8%

7.       Administrativne i slične usluge 4.8%

8.       Zanatske usluge 4.2%

9.       Proizvodnja 3.8%

10.   Transport – Skladištenje i logistika 3.6%

Istraživanje je došlo i do podataka da su deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda bila veća od potražnje sljedeće: zdravstvo, zanatske usluge, informatika – hardware, turizam Informatika – software, elektrotehnika – mašinstvo, telekomunikacije, policija – zaštitarske usluge, energetika i rudarstvo I na začelju građevinarstvo.

S druge strane, u suficitarne kategorije spadaju zanimanja iz sljedećih oblasti: računovodstvo – revizija, administrativne i slične usluge, menadžment i upravljanje, ekonomija, bankarstvo i finansije, marketing – PR, komercijala – prodaja, transport – skladištenje i logistika, ugostiteljstvo i proizvodnja.

Kada se sve sagleda i analizira, jedno je sigurno – mladi, ali i njihovi roditelji, bi prije upisa u srednju školu, a posebno prije upisa na fakultet, trebali dobro promisliti i povesti računa o potrebama tržišta. Diploma ne bi trebalo da bude teret i razlog redovnog javljanja na biro. Ona bi trebala omogućiti zaposlenje.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime