Najbolji pasoši: U koliko država možete ući s BiH pasošem

Prema rangiranju Passport Indexa, najbolji su njemački i singapurski pasoši s kojima se bez vize može putovati u 159 država. S pasošem Bosne i Hercegovine, slobodan put je u 101 zemlju.

Prema istraživanju organizacije Passport Index, najveću slobodu putovanja u svijetu imaju Nijemci i stanovnici Singapura, koji sa svojim pasošem, bez potrebe da vade vizu, mogu posjetiti čak 159 zemalja.

- Reklama -

Vrijednost pasoša određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Kako navodi Passport Index, državljani BiH mogu bez viza putovati u 101 zemlju. Od ostalih država regiona, Hrvati mogu bez viza putovati u 144 zemlje, Slovenci u 150, državljani Makedonije u 108, Srbije 112, Crne Gore u 105.

Na listi se nalazi i Kosovo, čiji građani mogu bez viza u 41 zemlju.

Zanimljivo je da se, prema posljednjem istraživanju, na samom vrhu uz Njemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur, koji je proteklih mjeseci za Njemačkom kaskao nekoliko mjesta. Tako se, na primjer, početkom godine sa singapurskim pasošem moglo u 157 zemalja, s njemačkim u njih 158, a sada su zemlje izjednačene. Ističe se i pasoš SAD-a, koji je do prije dvije godine bio “najjači”, a sada nije ni među prvih deset.

Ta mjesta pripala su evropskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtom mjestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mjesta se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija i Norveška. Građani Rusije, na primjer, bez viza mogu putovati u 107 zemalja, državljani Kine u 58.

Na samom dnu već godinama je Afganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.

 

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime