spot_img
spot_img

Начелник Братунца зарадио кривичну пријаву због фотографија жртава рата

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Републике Српске поднијело је кривичну пријаву против Срђана Ранкића, начелника општине Братунац, због постављањем фотографија убијене српске дјеце, цивила и војника током Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-95, дуж регионалног пута Братунац-Поточари.

Ранкић се овим поводом огласио на Фејсбуку и подсјетио да је током рата у Средњем Подрињу и Бирчу убијено 3.267 Срба и за те злочине до данас нико није одговарао.

“Ове године је 2. јула у Братунцу обиљежено 30 година од страдања српског народа и као предсједник Организационог одбора за обиљежавање страдања Срба упутио сам позиве свим релевантним домаћим и међународним представницима власти, те амбасадама страних држава у БиХ, како би присуствовали помену”, навео је Ранкић на Фејсбуку.

Истакао је да се осим представника амбасада Србије и Русије, нико други није одазвао том позиву.

“Желећи да међународној јавности скренемо пажњу на српске жртве, и да за злочине над њима још нема адекватне казне, помогао сам породицама погинулих и несталих Срба, да дуж пута који води од Братунца ка Сребреници поставе фотографије настрадалих Срба. То је био једини начин да представницима међународне заједнице, који су присуствовали комеморативном скупу у Поточарима 11. јула, покажемо лица страдалих Срба, невине дјеце и цивила од којих они већ 30 година окрећу главу”, навео је начелник Братунца.

Оно што га је посебно увриједило, као човјека, а и члана породице која је у протеклом рату изгубила 86 чланова сродника, каже Ранкић, јесте чињеница да Тужилаштво Републике Српске подиже оптужницу против њега за јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.

“Непрестано читам ову оптужницу и постављам себи иста питања: ‘Како је могуће да ме институције Републике Српске оптужују за ово? Да ли је могуће да су наше српске жртве јавна увреда и за кога? Да ли су њихови невино дати животи чин мржње према некоме? И према коме?”, истакао је Ранкић и додао:

“Немојте да се чудите, драга моја браћо, што нас Међународни судови и Суд БиХ осуђују за све и свашта, када институције Републике Српске овако поступају. Велика се хајка подигла на мене, Срђана Ранкића, начелника општине Братунац, јер сам изгледа проговорио о стварима о којима се мора ћутати, јер сам прекинуо дугогодишњи ланац сарадње између српских издајника и лажних српских патриота удружених са дојучерашњим непријатељима Републике Српске.”

Истакао је да није никакво чудо што су његов опозив покренули удружени заједно са СДА и Рамизом Салкићем.

“Никада ти људи нису ни бринули о свом народу и његовим жртвама. Све је то била политика, ја теби – ти мени”, навео је Ранкић додајући да неће одступити ни милиметра од својих принципа и да неће устукнути пред оваквим оптужбама.

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img