Na spisku nestalih 911 živih

Na centralnoj evidenciji nestalih lica BiH nalazi se 911 živih osoba kojima su poslije rata izdati neki identifikacioni dokumenti, podaci su Instituta za traženje nestalih osoba BiH.

Portparol Instituta Lejla Čengić rekla je da je riječ o nenamjernim greškama porodica čiji su se članovi, koji su bili nestali, poslije nekog vremena pojavili živi, ali o tome nisu obavijestile instituciju kojoj su prijavile nestanak.

- Reklama -

Prema njenim riječima, u centralnoj evidenciji nestalih osoba, koja sadrži podatke o 34.964 lica, u toku je postupak verifikacije, odnosno provjere identiteta lica.

“Nakon procesa verifikacije, svako nestalo lice imaće dosije u elektronskoj i štampanoj formi, koji će sadržavati minimum podataka predviđenih Zakonom o nestalim licima BiH. Do sada je verifikovano 21.650 nestalih osoba”, relča ke Čengićeva za Birn.

Ona je napomenula da se u svakom konkretnom slučaju tokom verifikacije provjerava baza Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/.

Čengićeva je naglasila da će se pretpostavljati da je lice živo ukoliko bude utvrđeno da je licu, nakon završetka rata, izdat neki od identifikacionih dokumenata.

Provjere se vrše prema ličnim podacima, matičnim brojevima, kao i posredstvom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema podacima Instituta za traženje nestalih osoba u BiH, oko 7.000 osoba se vodi kao nestalo.

Za 90 osoba, koje su prijavljene da su nestale kao maloljetne, utvrđeno je da su žive.

Od proteklog rata do danas ekshumirano je i identifikovano oko 22.500 osoba, a oko 2.600 je ekshumirano ali nije identifikovano.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime