spot_img
spot_img

На идеју Брчака: Студенти ЕТФ-а из Бањалуке израдили први чип у БиХ

spot_img
spot_img

На идеју доцента Александра Пајкановића, Брчака запосленог на Електротехничком факултету у Бањалуци, направљен је први чип у БиХ.

Први чип у БиХ, који су израдили студенти Електротехничког факултета (ЕТФ) у Бањалуци, представљен је данас након неколико година рада на овом пројекту, а иако није рађен у комерцијалне сврхе, његова цијена на тржишту би износила и до 30.000 евра.

Александар Пајкановић, доцент на ЕТФ-у, који предаје неколико предмета у домену развоја чипова на Катедри за електронику, истакао је да је ЦМОС технолошки процес најсофистициранија технологија која постоји на свијету, а да је комерцијално доступна, те да су они овладали њоме и демонстрирали је реализацијом чипа.

“Посебно је важно истаћи да је ова технологија важна као стратешки ресурс, војно и индустријски, те у високошколском образовању, а најважније је да се на овај начин стављамо у ранг свјетских универзитета који се баве изучавањем ове области. Уобичајено је да се реализација чипова ради на докторским студијима, а ми смо уз велике напоре то успјели са студентима треће године. Овај чип није намијењен комерцијализацији, јер смо га развијали да бисмо демонстрирали способност и власт над таквом напредном технологијом”, нагласио је Пајкановић и додао да су уложили бесконачно много труда, рада, зноја за његову израду.

“Оно што се може измјерити је да је компанија из Беча донирала средства у вриједности око 5.000 евра. Чип не би могао да заврши на тржишту јер је произведен под одређеним клаузулама, али квадратни милиметар силицијума под повлаштеним условима за универзитете, под којима смо ми фабриковали, је реда величине око 4.000 евра, а за овако мало старију технологију индустријска вриједност је реда величине 20.000 до 30.000 евра”, појаснио је Пајкановић.

Вања Жерић, бивши студент овог факултета који је слушао предмет на којем су радили чип још 2019. године, каже да се идеја да почну радити на чипу који ће се можда некад и фабриковати родила код професора Александра Пајкановића.

“Свима је та идеја била одлична и радо смо прихватили да радимо томе. У питању су била два чипа, један је регулатор напона који има могућност да стабилизује напон 1,8 и 3,3 волта, док је други био осцилатор, који је радио други тим. Два мјесеца смо радили шему, а касније смо, заједно са професором, уклапали та два кола у један чип да би се могло фабриковати и коначно смо успјели у томе”, рекао је Жерић.

Како каже, од 2016. године, када су уписали факултет, почели су радити на томе, јер је, истиче, требало стећи знање да би могли почети са реализацијом.

“С обзиром на то да је мала серије израде, моја процјена је да би тај чип могао коштати између 25.000 и 30.000 евра”, рекао је Жерић.

И Дејан Гутић, апсолвент на ЕТФ-у, каже да је то било нешто ново за њих, али и професоре, јер то није била обична лабораторијска вјежба.

“Ми смо тако ни из чега направили нешто велико. Овдје смо прво радили пројекат симулацију, гдје смо верификовали да прије изведбе у фабрици то ради како треба. Уколико бисмо нешто овако покренули овдје, заиста би много значило за БиХ, али и цијели регион”, казао је Гутић и додао да се чип не може користити у комерцијалне сврхе, већ је његова намјена да студенти науче како ради.

Да је ово веома значајно за факултет, истиче и Зоран Ђурић, декан ЕТФ Бањалука.

“То је један од доказа да оно што радимо на факултету има смисла и да даје добре резултате. Наши студенти су претходне двије године остварили значајне резултате на различитим такмичењима, а неке од колега које су учествовале на изради чипа су биле на тим такмичењима. Факултет се труди да реализује занимљиве пројекте, али нам недостаје подршка државе. Већина пројеката је реализована самоиницијативно, тако да би нам требала много већа подршка да бисмо радили на озбиљнијим стварима”, казао је Ђурић.

Што се тиче иновација, како каже, тренутно раде нешто ново и идеја је да на глобално тржиште изађе потпуно нови производ, али још увијек не може о томе говорити.

 

 

 

(nezavisne.com/nula49.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img