Na granici skeniraju osam puta, gužve ogromne

Kontrole na hrvatskim granicama uvedene po Uredbi EU o zoni Šengen, osim što izazivaju gužve, zaista znaju biti rigorozne.

Kako piše Dubrovački Dnevnik tome svjedoči i priča turističkih vodiča koji su sa grupom stranih turista prošlog vikenda više vremena proveli čekajući na granicama između Hrvatske i BiH nego u putu. Kažu da se radi o pravom iživljavanju nad putnicima.

- Reklama -

– Od Mostara do Dubrovnika, i nazad, skenirani smo čak osam puta! Dakle, na svakom graničnom prelazu su prošli skeniranje, kako vodiči, tako i gosti. To su ljudi u trećoj životnoj dobi koji su došli odmoriti se ovde i vidjeli su zaista lijepe stvari, ali to skeniranje koje su morali proći osam puta na relaciji Dubrovnik – Mostar – Dubrovnik im neće ostati u najljepšem sjećanju. To je čisto iživljavanje nad putnicima i potpuni košmar – tvrdi dugogodišnji turistički vodič iz Hrvatske.

Turistički radnici kažu kako im je jasno da su mjere rigoroznije zbog nove Direktive EU, ali ističu i kako je osam skeniranja pretjerano.

– Po vijestima stalno slušamo kako Slovenci blokiraju granicu i kako su odgovorni za gužve na Bregani i sjevernim prelazima dok naši tobože propuštaju. I ja bih možda mislio tako da nisam bio svjedok situacije koja vlada i kod nas i činjenici da naši rade gužve prema Crnoj Gori i BiH. Jasno nam je skeniranje na spoljnim granicama, ali je tragikomično da se Neum skenira gdje se takođe stvaraju gužve jer idemo iz Hrvatske u Hrvatsku. Konkretno, gosti koji su smješteni u Makarskoj i koji idu za Dubrovnik skenirani su četiri puta. Gosti koji su taj dan išli u Mostar, skenirani su osam puta. To su pretežno strani gosti koji su stigli avionima i koji su već skenirani na aerodromu – tvrde vodiči, Dubrovački Dnevnik.

Kažu kako je situacija bila takva u subotu i nedelju, a pribojavaju se i pogoršanja u špici sezone. Apeluju kako se stanje treba popraviti kako bi gostima putovanje i destinacija ostali u lijepom sjećanju.

 

 

 

(dubrovackidnevnik.rtl.hr)

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime