Mraz obrao voće i najavio paprene cijene

Mraz i niske temperature, koji su Republiku Srpsku pogodili proteklog vikenda, pričinili su ogromnu štetu u voćnjacima, a prema prvim procjenama, gubici su znatno veći nego lani kada su procijenjeni na 25 miliona maraka.

Pozivi za zaštitu voćnjaka i preventivne mjere slabo su imali koristi, pa bi voće ove godine moglo da bude poput “suvog zlata”.

- Reklama -

Voćari kažu da ne znaju odakle bi krenuli da sabiraju štetu. Prvi voćar Srpske Dragoja Dojčinović ističe da je u noći između 21. i 22. aprila period niskih temperatura na pojedinim područjima trajao duže od deset časova, a živa na termometru pala je i do petog podioka ispod nule.

– Stradalo je voće na području Doboja, Teslića, Romanije i Potkozarja gdje je ujedno i najviše zasada voća u Srpskoj, dok je područje Majevice, Šamca, Modriče i Semberije prošlo bez veće štete – rekao je Dojčinović.

Dodaje da je šteta velika na gotovo svim vrstama voća.

– Ne mogu sa sigurnošću reći da je šteta stoodstotna, ali je nesaglediva. Uskoro ćemo znati koliki su gubici, a prema prvim informacijama sa terena, mrazom je bilo obuhvaćeno znatno veće područje nego lani – kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, dodatne gubitke je pričinio snijeg koji je padao tokom prošle sedmice i polomio, najviše, zasade malina.

Vlasnici najvećeg i najsavremenijeg voćnjaka u Rogatici braća Darko i Danko Knežević kažu da su ovih dana bili na velikim mukama kako bi zaštitili više od 3.200 stabala raznih vrsta jabuka koje su u jeku cvjetanja.

– Od najave hladnih dana smo na nogama i u zaštiti voćnjaka primijenili smo metod koji do sada nismo koristili. Pokrivali smo stabla najlonom za plastenike kako bismo ih zaštitili od mraza i niskih temperatura. Prekrili smo oko 60 odsto voćnjaka – kaže Darko.

Njegov brat Danko ističe da su im tokom pokrivanja prioritet bile jabuke u dobi od tri do četiri godine, dok su one mlađe u nedostatku vremena žrtvovane.

– Za nekoliko dana, kad pregledamo sva stabla, znaćemo šta smo uradili i kolika je šteta – kaže Danko Knežević.

Aprilska zima donijela je mraz i u Hercegovinu, zbog kojeg su mahom stradali vinogradi i voće.

Prema riječima šefa Odsjeka za poljoprivredu u Odjeljenju za privredu grada Trebinja Rade Drinjka, najveća šteta se očekuje na zasadima na području Ljubomira, Zubaca, Lastve, Petrovog polja i mjestimično Popovog polja.

Rukovodilac voćarske proizvodnje u Akcionarskom društvu “Popovo polje” Dragiša Bašić kaže da je u nedjelju na plantažama ovog privrednog društva u Dubljanima izmjerena temperatura od minus 1,5 stepeni te da već ima štete na zasadima trešnje i vinove loze.

Agronom u vinogradima preduzeća “Agrofin”, koje je najveći proizvođač grožđa u RS, Janko Milojević kaže da se veća oštećenja na čokotima očekuju u Petrovom polju.

Neočekivano niske temperature za ovo doba godine i snijeg uništili su voćnjake u Kneževu, a prema riječima mještanina Petra Stokanića, krošnje šljiva su popucale pod teretom snježnih padavina. Za razliku od većine voćara, poljoprivredni proizvođači iz Ugljevika ovaj put su mogli da odahnu, jer ih je zaobišao talas hladnoće.

Ništa od helikoptera

Dragoja Dojčinović je istakao da je u odbrani od mraza izostala podrška helikoptera Oružanih snaga BiH, a ni mrazolovci za odbranu voćnjaka, koji su trebali da stignu u Srpsku, na kraju nisi nabavljeni.

– Naručili smo mrazolovce iz Hrvatske s rokom plaćanja do oktobra, ali nismo uspjeli da se dogovorimo sa resornim ministarstvom o roku isplate podsticaja, pa nismo smjeli ulaziti u tu rizičnu investiciju – kaže Dojčinović.

Iz Ministarstva odbrane BiH rekli su da je, kako bi bio angažovan helikopter, potrebno da se proglasi elementarna nepogoda, a razbijanje oblaka ovim letjelicama košta.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime