spot_img
spot_img

Мраз обрао крушке прије времена

spot_img
spot_img

Мраз и ниска температура, који су осванули јуче широм Босне и Херцеговине, причинили су велику штету воћу, посебно куршкама, тако да се, како кажу воћари, може очекивати мањи род крушака.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона, казао је за “Независне новине” да је најнижа температура на овом подручју била минус три.

“Штета од раног мраза ће се видјети тек када бехар почне опадати, а највише штете је направио на раним сортама крушке. На цвијету крушке замрзнут је цват, а то је највећи показатељ штете”, казао је Хасановић.

Према његовим ријечима, рани мраз није много утицао на шљиве те не може са сигурношћу рећи да ли ће бити веће штете на овом воћу.

“Овај мраз ће јако наштетити воћарима на нашем подручју. Највећа штета очекује се на раним сортама воћа, али надамо се да неће имати утицаја на воће које успијева касније”, казао је Хасановић.

Додаје да су воћари непосредно прије мраза палили ватру у воћњацима, али да мисли да то неће бити довољно да би се воће заштитило.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, казао је за “Независне” да је мраз на подручју Српске кратко трајао, свега неколико сати, те се нада да неће утицати на воће.

“Имали смо пад температуре, а кретале су се од минус четири до минус један, зависно од локалитета, али је то кратко трајало – свега неколико сати. Постоји могућност да рани мраз остави посљедице на крушку и брескву”, казао је Дојчиновић.

Како каже Дојчиновић, мраз и ниске температуре никад нису погодни за воће, а посебно не за крушку.

Воћар Никола Вукота из Градишке казао је да ће највише штете од мраза претрпјети крушка виљамовка.

“Крушка је добрим дијелом била у цвату, штета ће бити велика, а посебно ће је претрпјети виљамовка. По мом мишљењу, штете ће бити и на шљивама, али видјећемо колико”, казао је Вукота.

Како каже, на јабукама се не очекује штета, јер јабука још није процвјетала.

“Овај минус највише одговара јабукама. Да је јабука сад у цвату умјесто крушке, ово вријеме било би идеално за њу”, казао је Вукота.

Дарко Милошевић, воћар са Мајевице, казао је да је на овом подручју температура била минус два те да тренутно на воћу нема видљивог оштећења.

“Засад на воћу немамо оштећења. Ако буде штете, надамо се да ће бити минимална с обзиром на то да је хладни талас трајао кратко”, казао је Милошевић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img