spot_img
spot_img

“Моја дјеца овдје немају будућност, немам ни ја”: Више од 5.000 медицинских радника напустило БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У посљедњих десет година Босну и Херцеговину је напустило више од 5.000 медицинских сестара и техничара. Само у прошлој години из регистра коморе медицинских сестара се по основу одласка из државе ишчланило њих 150.

И здравствени радници напуштају БиХ у потрази за бољом будућношћу и сигурнијом егзистенцијом. И број здравствених радника који своју срећу буду тражили ван граница БиХ ће још расти.

Годинама нема посла у струци

Једна од њих је Елвира Хукић која похађа курс њемачког језика. Спрема се за одлазак у Њемачку. Завршила је медицинску школу и правни факултет, али 12 година ради као трговац.

– Ко може вољети више неку другу државу и језик него свој? Што мени са 37 година треба да се мучим, да ломим језик, да изговарам њемачки, да се трудим да учим али морам да бих омогућила бољу будућност својој породици и себи. И мени ће бити јако тешко отићи, биће ми тешко оставити породицу, биће ми тешко оставити пријатеље. Али ја морам отићи због своје дјеце, моја дјеца немају овдје будућност, немам је ни ја. Ако постоји прилика негдје тамо да дјеца имају бољу будућност, да одрастају у здравијој и сигурнијој средини. Зашто ја то својој дјеци не бих омогућила – рекла је Хукић за БХРТ.

Практично је трећина укупног броја запослених у здравственом систему напустио БиХ, а посљедице њиховог одласка су већ примјетне.

– Примијетили смо да нам недостаје оперативаца, да нам недостаје стручних кадрова, да нам недостаје кадрова који могу тренутно одговорити у одређеном обиму посла. Нека радна мјеста су замијењена преквалификованим кадровима, доста времена треба да се оспособи тај млади кадар – казала је предсједница Коморе медицинских сестара/техничара у ЗДК Сабина Чолић.

Иду и они који имају посао

Дипломирани медицински техничар Нино Хасаница је казао како се они заправо школују за неку другу државу. Међутим, да ствар буде гора не иду само они који немају посао. Напуштају нас и људи који имају и више од десет година радног стажа, а такав примјер је Шејла Мујић Бегагић, која је рекла да не иде због новца већ због свеопште нестабилности у земљи.

– Читав систем у Босни и Херцеговини је колапс, почевши од права здравства, а о политици да не причам, ниједна земља нема пет, предсједника, три предсједника, сви имају једног, једино БиХ има три, и свађају се ко ће заставу да носи, која ће застава да виси, а толика проблематика у држави – рекла је Мујић Бегагић.

Према истраживању Уније за одрживи повратак и интеграције БиХ државу је у посљедњих девет година напустило пола милиона становника, јавља БХРТ.

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img