spot_img
spot_img

Могуће поплаве у БиХ, издато упозорење

spot_img
spot_img

Агенција за водно подручје ријеке Саве упозорава да се прогнозира пораст водостаја услијед нових значајнијих падавина на цијелом водном подручју ријеке Саве у ФБиХ, посебно на сливовима Босне, Врбаса, Уне и Сане.

Очекује се достизање нивоа обавјештавања о могућим поплавама на хидролошким станицама на средњем и горњем дијелу слива ријеке Босне, те на сливовима Уне и Сане у ФБиХ.

Бујичне поплаве могуће су на сливовима ријека Фојница, Сана те Глина и Корана у ФБиХ.

У наредна три дана прогнозира се ванредно хидролошко стање, посебно на подручју: горњег и средњег дијела слива ријеке Босне; горњег дијела слива Врбаса; на сливовима Уне и Сане, те на сливу Глине и Коране.

Обавјештење о прогнози ванредног хидролошког стања односи се на подручје опћина у Унскосанском, Средњобосанском, Кантону Сарајево и Зеничко-добојском кантону.

“Сугеришемо надлежним институцијама да прате ситуацију на терену и поступају у складу с овлаштењима, а службама које проводе мјере и активности заштите и спашавања људи и материјалних добара препоручујемо појачан опрез”, навели су из надлежне Агенције, преноси Н1.

Додали су да надлежне службе цивилне заштите треба да упозоре становништво које живи на подручјима уз ријеке које немају изграђене заштитне водне објекте, да је опасно да прилазе обалама с обзиром на могуће повећање дубина и брзина течења воде у ријекама, те да им правовремено дају обавјештење са упутама и смјерницама, на основу чега би становништво било у могућности (прије евентуалне појаве поплава) спровести мјере самозаштите у циљу смањења и предупријеђења евентуалних штета од штетног дјеловања поплава по њих и њихова материјална добра.

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img