spot_img
spot_img

Могућ хаос на бирачким мјестима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Централна изборна комисија БиХ послала је инструкцију градским и општинским изборним комисијама да изборе проводе придржавајући се прописаних епидемиолошких мјера, што практично није могуће, а да се при томе не прекрше законске одредбе које кажу да сви политички субјекти имају право да њихови посматрачи буду на бирачким мјестима и прате изборни процес.

Наши саговорници кажу да је инструкција ЦИК-а непримјењива и да представља још један врућ кромпир који је пребачен на ниже органе за спровођење избора.

Они се слажу и да инструкција представља хаос у најави, јер ће предсједнике бирачких одбора довести у ситуацију да крше закон тако што онемогућавају појединим посматрачима да прате изборе, односно да злоупотребљавају своју улогу и фаворизују посматраче одређених партија.

Предсједник Градске изборне комисије (ГИК) Приједор Жељко Шкондрић каже да сви имају право на посматраче и да се нико не може ограничавати да оствари своје законско право.

– Сви посматрачи могу на бирачко мјесто ако покажу акредитацију. Чињеница је да имамо инструкцију која је супротна закону, али закон је јачи од инструкције. Онај ко се плаши, не мора да присуствује, али нико не може онемогућити акредитованог посматрача да буде на бирачком мјесту, тако да је јасно да је инструкција ЦИК-а непримјењива – каже Шкондрић.

Он истиче да је више година укључен у рад локалне изборне комисије и да ЦИК годинама уноси забуну својим подзаконским актима.

– Наш изборни закон није толико сложен, колико га је усложнио ЦИК својим правилима и подзаконским актима – каже Шкондрић.

Његово мишљење дијели и предсједница ГИК-а Бијељина Дијана Савић-Божић која каже да ће чланови Бирачких одбора у Бијељини поступати у складу са законом.

– Због вируса корона је послат апел свим политичким субјектима да не шаљу више посматрача, него што је препоручено епидемиолошким мјерама, али ми не можемо поступати мимо закона и ограничавати број посматрача – каже Савић-Божић.

Ако дође до проблема, наставља она, рјешаваће се у ходу, али не зна да ли ће доћи до проблема.

– Најбитније је да не може појединац, односно предсједник бирачког одбора бирати којег или чијег посматрача ће пустити на бирачко мјесто, јер је то дискриминација – каже Савић – Божићева.

Предсједница ГИК-а Бањалука Нада Батинар каже да ће посматрачи морати да буду на дистанци и да ће их бити онолико колико простор буде дозвољавао.

– Нема посебног кључа по коме се може одређивати који посматрачи ће моћи да присуствују, јер је закон исти за све. Предсједник Бирачког одбора има главну ријеч, али вјерујемо да ће посматрачи међусобно да се договоре и да неће бити проблема – каже Батинар.

Проблеми

Нада Батинар каже да не очекује посебне проблеме на бирачким мјестима, осим ако неко не буде хтио намјерно да их прави.

– Ако сви актери изборног процеса желе да све прође без проблема, тако ће и бити. Можда због ових мјера које смо сви дужни да поштујемо, може све да се одради и пристојније него до сада – каже Батинар.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img