Moguć haos na biračkim mjestima

Centralna izborna komisija BiH poslala je instrukciju gradskim i opštinskim izbornim komisijama da izbore provode pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera, što praktično nije moguće, a da se pri tome ne prekrše zakonske odredbe koje kažu da svi politički subjekti imaju pravo da njihovi posmatrači budu na biračkim mjestima i prate izborni proces.

Naši sagovornici kažu da je instrukcija CIK-a neprimjenjiva i da predstavlja još jedan vruć krompir koji je prebačen na niže organe za sprovođenje izbora.

Oni se slažu i da instrukcija predstavlja haos u najavi, jer će predsjednike biračkih odbora dovesti u situaciju da krše zakon tako što onemogućavaju pojedinim posmatračima da prate izbore, odnosno da zloupotrebljavaju svoju ulogu i favorizuju posmatrače određenih partija.

Predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Prijedor Željko Škondrić kaže da svi imaju pravo na posmatrače i da se niko ne može ograničavati da ostvari svoje zakonsko pravo.

– Svi posmatrači mogu na biračko mjesto ako pokažu akreditaciju. Činjenica je da imamo instrukciju koja je suprotna zakonu, ali zakon je jači od instrukcije. Onaj ko se plaši, ne mora da prisustvuje, ali niko ne može onemogućiti akreditovanog posmatrača da bude na biračkom mjestu, tako da je jasno da je instrukcija CIK-a neprimjenjiva – kaže Škondrić.

On ističe da je više godina uključen u rad lokalne izborne komisije i da CIK godinama unosi zabunu svojim podzakonskim aktima.

– Naš izborni zakon nije toliko složen, koliko ga je usložnio CIK svojim pravilima i podzakonskim aktima – kaže Škondrić.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednica GIK-a Bijeljina Dijana Savić-Božić koja kaže da će članovi Biračkih odbora u Bijeljini postupati u skladu sa zakonom.

– Zbog virusa korona je poslat apel svim političkim subjektima da ne šalju više posmatrača, nego što je preporučeno epidemiološkim mjerama, ali mi ne možemo postupati mimo zakona i ograničavati broj posmatrača – kaže Savić-Božić.

Ako dođe do problema, nastavlja ona, rješavaće se u hodu, ali ne zna da li će doći do problema.

– Najbitnije je da ne može pojedinac, odnosno predsjednik biračkog odbora birati kojeg ili čijeg posmatrača će pustiti na biračko mjesto, jer je to diskriminacija – kaže Savić – Božićeva.

Predsjednica GIK-a Banjaluka Nada Batinar kaže da će posmatrači morati da budu na distanci i da će ih biti onoliko koliko prostor bude dozvoljavao.

– Nema posebnog ključa po kome se može određivati koji posmatrači će moći da prisustvuju, jer je zakon isti za sve. Predsjednik Biračkog odbora ima glavnu riječ, ali vjerujemo da će posmatrači međusobno da se dogovore i da neće biti problema – kaže Batinar.

Problemi

Nada Batinar kaže da ne očekuje posebne probleme na biračkim mjestima, osim ako neko ne bude htio namjerno da ih pravi.

– Ako svi akteri izbornog procesa žele da sve prođe bez problema, tako će i biti. Možda zbog ovih mjera koje smo svi dužni da poštujemo, može sve da se odradi i pristojnije nego do sada – kaže Batinar.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime