spot_img
spot_img

Млади Фочаци се муралом одужили митрополиту Aмфилохију за његову истрајну борбу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Млади академски скликар из Фоче Владимир Милановић, који је на дан сахране Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија осликао његов мурал на стамбеној згради у фочанском насељу Степе Степановића, истакао је да је ово његово дјело подршка браћи у Црној Гори и захвалност митрополиту за његову истрајну борбу.

Милановић је рекао Срни да је заједно са другарима из насеља, чим су чули да је митрополит преминуо, дошао на идеју да му се одуже на овај начин.

– Знамо добро шта се све дешавало у Црној Гори и да је митрополит Амфилохије, на неки начин, био предводник борбе српског народа за основна права која су му ускраћивана – рекао је Милановић.

Он наводи да је осликавање мурала дугог шест, а широког четири метра, трајало четири сата.

– Бирали смо између више фотографија и ја сам се одлучио за ову јер некако приказује његове препознатљиве благе црте лица. Представља митрополита у молитви, замишљеног, али ипак спокојног – каже Милановић.

Милановић је мурал осликао уз помоћ пријатеља из насеља и чланова навијачке групе “Делије Фоча”.

Омладина из овог насеља труди се да муралима очува сјећање на славне историјске личности и догађаје који симболизују главну карактеристику српског народа, а то је борба за слободу и непокорност освајачима.

Поручили су да је, с пуним правом, мјесто међу српским борцима за слободу, које су осликали на зидовима зграда, добио и блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Фочанска омладина истиче да је митрополит Амфилохије заслужан за васкрснуће православља у Црној Гори, те да је захваљујући њему црногорски народ, баш као што је то било у вријеме Петровића, опет постао узор свим православним Србима.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img