spot_img
spot_img

Мјештани сами обновили џамију, институције никад дочекати

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Обнова и конзервација старе џамије која се налази у склопу средњовјековне тврђаве Бијела стијена, неколико километара од Цазина, окончана је ових дана, а овај историјски објекат попримио је сасвим нови изглед.

Цијели овај посао обављен је под надзором Завода за заштиту културно-историјског насљеђа УСК, а обнову су иницирали мјештани насеља Стијена, у чијој близини се налази џамија. Према ријечима Амира Кадића, представника поменутог завода, у прошлости је џамија у више наврата нестручно рестаурисана, па јој је било потребни вратити аутентични изглед, што је урађено у склопу овога пројекта.

“Потрудили смо се да вратимо тај њен изворни облик и сакријемо наслаге бетона и жбуке одраније. Такођер, успјели смо санирати и мунару, која је од дрвета и пријетила је да се сруши”, казао је Кадић.

Занимљиво је како су средства за цјелокупан посао осигурана од стране мјештана, а према ријечима Есада Топаловића, једног од организатора, постоји преко 150 донатора, од којих су неки издвајали и по неколико хиљада марака у ове сврхе.

Историјски извори кажу како је џамија изграђена у вријеме Османлија, још у 17. вијеку, а налази се у регистру споменика од културне важности за државу и евиденцији Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Босне и Херцеговине. Према ријечима мјештана, џамија је годинама била у врло лошем стању, а чекала се интервенција надлежних институција како би се зауставило њено пропадање. Објекат је грађен од клесаних камених квадара неравне површине и у прошлости је у више наврата реконструисан и обнављан, а посљедњи пут било је то давне 1956. године. Од осамдесетих година прошлог вијека џамија није била у функцији, јер је изграђена нова, али мјештани желе да је поново врате у функцију и да се у њој обављају вјерски обреди.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img