spot_img
spot_img

Мјештани одлучни да заштите природни бисер

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Грађани Петрова, као и мјештани села са подручја планине Озрен, упутили су петицију Министарству енергетике и рударства РС да се зауставе геолошка истраживања на овом подручју, а како су за “Независне” навели, не мисле одустати од борбе за заштиту природне љепоте ове планине.

Наиме, милионски пројекат у рударском сектору, који води компанија “Лyкос Балкан Металс” д.о.о. из Бијељине, једина компанија из РС која се налази на Аустралијској берзи, ради геолошка истраживања, и то на простору пет општина: Петрово, Мркоњић Град, Језеро, Шипово те дијелом у општини Чајниче.

Крајем новембра ове године мјештани Петрова су се томе снажно и јасно успротивили и захтијевали више информација о потенцијалним ископавањима руда на подручју више села, у страху да би ова истраживања, а и могућа будућа ископавања, била штетна по чисту околину.

Поводом забринутости грађана Скупштина општине Петрово је раније донијела закључак да не подржава детаљна геолошка истраживања минералних сировина те су задужили начелника да од надлежног министарства тражи обустављање свих истраживања.

Како је за “Независне новине” рекао Озрен Петковић, начелник Петрова, то је и учињено, додајући да су и грађани надлежном министарству послали петицију да се ова истраживања обуставе.

“Министарство је сада на потезу и надам се да ће уважити закључке Скупштине општине, као и забринутих грађана”, рекао је Петковић.

Како су нам мјештани озренског подручја казали, они на ово гледају као на борбу за голу егзистенцију, а један од страхова им је да би се ископавањима могле запрљати подземне воде. Додали су да ова ископавања крше Закон о геолошким истраживањима, којим је прописано да геолошка истраживања не смију да се обављају у насељеним подручјима.

“Људи су забринути за воду, боре се за своју егзистенцију. Такође, преноси се страх и из Србије, гдје се воде борбе против рудника литијума. Код нас се неће копати литијум, већ никл, како нам је речено, али су људи забринути јер када би се никл експлоатисао то би било страшно за насеља у близини рудника”, рекла је за “Независне новине” једна мјештанка Петрова.

Додала је да су обећања компаније “Лyкос Балкан Металс” да ће ови рудници упошљавати домаћу радну снагу само пуста обећања.

“Кога још интересује посао у руднику – наше младе сигурно не. Наша општина има доста потенцијала, рудник не представља будућност за егзистенцију наших људи”, закључила је ова мјештанка која је жељела остати анонимна.

Мјештани долазак инвеститора на ово подручје пореде са недозвољеним уласком на приватни посјед те не крију своју забринутост да би се ова геолошка истраживања, која ће трајати вјероватно око двије године, лако могла преобразити у рудник који би, како они страхују, могао бити погубан за екологију.

Да се од борбе за очување Озрена не мисли одустати потврдили су за “Независне новине” и чланови групе активиста из Добоја, који напомињу да је планина Озрен, природни бисер РС, позната и по томе што се сваке године организује активност “Брање траве иве на Озрену”, која је под заштитом УНЕСЦО-а.

Како су навели у групи активиста, жеље мјештана су једноставне, а то је да инвеститор, заједно са својом опремом, напусти подручје Озрена.

“Становништво је јасно дало до знања и кроз петицију и кроз разговоре да их не желимо овдје на тај начин. Ако желе инвестирати у Озрен, нека инвестирају у туристичку зону, у фабрике, а сва ископавања и експерименталне радње не долазе у обзир”, поручили су активисти, који додају да су јасно и гласно рекли “не” ископавањима на Озрену.

Истакли су да су подршку добили и од Српске православне цркве те да је и владика Фотије послао поруку да овакве компаније нису добродошле на Озрен.

“Желимо да се разиђемо у мирољубивом тону, сви даљи насртаји би изазвали револт и провоцирали би грађане, а ми то не желимо”, казали су активисти.

Истакли су да је њихова намјера да Озрен буде проглашен националним парком природе те да они другог завичаја немају и да су спремни да га бране.

До закључења овог броја “Независних новина” нисмо добили одговор Министарства енергетике и рударства РС.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img