Misterija koja mami turiste u BiH: 11 godina piramide u Visokom privlače pažnju stručnjaka i javnosti

Istraživač Semir Osmanagić i piramide u Visokom već 11 godina izazivaju ogromnu pažnju svjetskih medija.

Javnost u BiH je podjeljena, skeptična, ali većina se slaže u jednom – u Visokom je pronađeno nešto neobično. Svjetski mediji godinama pišu o fenomenu, a Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca”, spominje alternativnu istoriju. Govori da će se vijekovima stare knjige morati mijenjati, neki mu vjeruju, a neki ne. Ipak, svi su zaintrigirani kao što je bio slučaj i sa Međugorjem, piše Avaz.ba.

– Da, sredinom aprila 2006. godine sve je krenulo. Istina, ja sam još 2005., kao fizičko lice, vršio preliminarna istraživanja, ali sve je službeno počelo godinu dana kasnije – započeo je Osmanagić.

Na početku su imali veliku podršku javnosti. Ipak, vremenom se skepticizam u BiH počeo širiti, odrazio se na kulturu i politiku, tako da su i investicije izostale. Već 2008. godine zabilježen je osjetan pad posjeta, ali pioniri arheologije i geologije u BiH nisu željeli odustati.

– Brojni problemi nas nisu demotivisali. Nastavili smo još jače raditi tako da smo uspjeli napraviti ogromne pomake od te 2008. godine. Tada je park posjetilo oko 10.000 turista, a 2016. godine stiglo ih je čak 50.000. Ti podaci dovoljno govore – priča Osmanagić.

Osmanagić naglašava da od 2010. godine nisu dobili nikavu pomoć od države tako da su primorani na samofinansiranje.

– Politika i kultura nas ignorišu, ali turisti stalno pristižu. Nastavićemo rasti bez obzira na sve – uvjeren je Osmanagić.

Osmanagić napominje da svjetski eksperti za energetske fenomene sve češće dolaze u BiH.

– Stalno smo u kontaktu s kolegama u svijetu. Konstantno dobijamo informacije da studenti u Evropi, ali i širom svijeta prave magistarske i doktorske radove upravo o piramidama u Visokom. Zbog toga smo ponosni  – istakao je Osmanagić.

Osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” je uvjeren da bi malo bolji tretman od strane države mnogo donio turizmu BiH.

Ogroman skepticizam u BiH postoji, ali kako kažu u narodu, gdje ima dima ima vatre. Ko ne riskira, taj ni ne profitira – još jedna od formulacija koja se u svakodnevnici stalno koristi. Možda bi se i u politici trebali češće voditi narodnim izrekama.

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime