Ministarstva, agencije, kancelarije: Šefovi žmire na nerad službenika

Polovina rukovodilaca institucija BiH ne mari za stanje u svojim redovima, što potvrđuje činjenica da godinama ne analiziraju rad svojih službenika za čije plate odlaze stotine miliona maraka.

Na nivou BiH postoji ukupno 75 institucija, od ministarstava, preko agencija, do kancelarija u kojima je uhljebljeno oko 3.700 službenika čiji rad, prema postojećim propisima, podliježe redovnom ocjenjivanju. Izvještaje o ocjenjivanju državnih službenika od januara do juna prošle godine dostavile su 43 institucije, prosječna ocjena za rad bila je 3,62, odnosno “naročito uspješan”. Iako je izvještaje dostavilo tek 57 odsto institucija, taj broj je daleko najveći u protekle tri godine.

- Reklama -

U Agenciji za državnu službu BiH kažu da je dostavljanje izvještaja za drugi dio godine u toku te da uporedna analiza iz protekle dvije godine pokazuje da je, ipak, vidljiv blagi rast broja institucija koje su im dostavile izvještaje.

Podvukli su da nemaju posebne propisane mehanizme da utiču na institucije da dostavljaju izvještaje, ali im povremeno u dopisima ukazuju na obavezu ocjenjivanja službenika.

– Bez dostave izvještaja ne možemo imati evidenciju o tome da li institucije koje ih ne dostavljaju zaista obavljaju proces ocjenjivanja službenika u skladu sa važećim propisima, a nisu propisane ni kazne za institucije koje izvještaje ne dostavljaju – kazali su u Agenciji.

Posljednje analize pokazuju da je Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave u posljednjem periodu potrošila 8,5 miliona KM za poboljšanje administracije, ali opšti stav je da BiH i dalje ima najneefikasniju javnu upravu u Evropi.

U jednom od projekata koji je završen 2011. godine urađeni su novi i revidirani postojeći pravilnici o ocjenjivanju službenika u državnim, entitetskim i institucijama Brčko distrikta. Izrađen je i priručnik u kojem je precizirano koji službenici treba da budu ocijenjeni, kako i kada.

Ideja je da na osnovu objektivnih procjena rada budu nagrađeni dobri, a otpušteni loši radnici i da se tako stvori efikasna javna uprava, ali većina dijeli stav da rukovodioci koji ocjenjuju službenike često to rade samo formalno.

Sam direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija nedavno je izjavio da tek deset odsto službenika vrhunski radi svoj posao i zaslužuje najveću ocjenu, a većina je dobije jer rukovodioci ne žele nikome da se zamjere.

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Ivica Ćavar kaže da je poznato da je temeljna reforma javne uprave u BiH strateški cilj s ciljem ulaska u EU. Izuzetno je, kaže, važno da Agenciji budu redovno dostavljani izvještaji o ocjenjivanju službenika da bi se vidjela njihova efikasnost, odnosno da bi bili motivisani za unapređenje znanja i vještina.

– Nedopustivo je da se ne poštuju propisi i da veliki broj institucija BiH ne dostavlja izvještaje o ocjenjivanju. Treba sagledati razloge koji su doveli do takvog ponašanja institucija, te potom takve institucije i odgovorne osobe javno prozvati za neodgovornost i, naravno, ako se pokaže opravdanim, sankcionisati. To bi bio dobar početak prevazilaženja postojećih problema ili, bolje rečeno, istih više ne bi bilo – rekao je Ćavar.

On smatra da bi sankcionisanje samo jedne odgovorne osobe poslužilo kao dobar primjer svim drugim.

– Već u narednom ciklusu, uvjeren sam, ne bi više bilo niti jedne institucije koja ne bi blagovremeno i kvalitetno ispunila svoje obaveze – naglasio je Ćavar.

U RS institucije redovno ocjenjuju državne službenike i izvještaje šalju Agenciji za državnu upravu RS, u kojoj, takođe, smatraju da cijeli sistem treba da bude unaprijeđen kako bi se ušlo u suštinu problema zbog kojeg je ocjenjivanje i pokrenuto.

Nova zapošljavanja

U institucijama BiH lani su zaposlena 82 nova državna službenika, što znači da je u prosjeku mjesečno zapošljavano skoro po sedam novih državnih službenika.

Međunarodna zajednica godinama upozorava na preveliki broj zaposlenih u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, a glomazna administracija predstavlja poseban problem zbog činjenice da većina građana nije zadovoljna efikasnošću birokratskog aparata.

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

1 komentar

  1. BRČKO..NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime