spot_img
spot_img

Mine problem i 20 godina nakon rata: BiH će biti očišćena od mina za 7 do 10 godina

spot_img
spot_img

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, kazao da je BiH jedna od najzagađenijih zemalja minama u svetu, te da se često dešavaju stradanja u minskim poljima.

– Naši sugrađani ulaze nekad namerno, nekad slučajno u minska polja i tamo stradaju – naveo je Solak, podsećajući na nedavnu veliku nesreću kod Čelića, gde je stradao muškarac sekući drva.

Napominje da su se takve stvari i pre dešavale, te ističe da treba “skrenuti pažnju svim našim sugrađanima da su mine izuzetno opasne, da i 20 godina posle rata predstavljaju veliku opasnost“.

Zamolio je sve one koji imaju potrebu da ulaze u neke nepristupačne delove, da se dobro raspitaju o kojim je predelima reč, da prate upozorenja, jer sva su minska polja označena tablama.

– Neretko se te table, svesno ili nesvesno uklone – navodi Solak i apeluje na sve one koji primete da su negde table uklonjene, da se jave u civilnu zaštitu da bi se na vreme mogle postaviti nove.

Podsetio je da prošle godine bio veliki broj nesreća, te da su 4 čoveka smrtno stradala i isto toliko teško povređeno.

Upozorio je na to da je posao deminera izuzetno opasan, veoma rizičan, možda najopasniji u BiH, ali da je posao koji oni rade i izuzetno human.

– Federalna uprava i kolege iz Republičke uprave su jedine organizacije koje ulaze u minska polja i pružaju pomoć stradalim u minskim poljima. Scene koje oni vide u tom trenutku su izuzetno teške i potresne scene povreda u minskim poljima – kaže Solak.

Trenutno u BiH ima 1.000 kvadratnih kilometara pod minama, a BiH bez mina moguća je za nekih od 7 do 10 godina.

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img