spot_img
spot_img

Milion KM za saniranje štete od afričke svinjske kuge?

spot_img
spot_img

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predložio je Savjetu ministara BiH da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

U prijedlogu odluke koju je uputio Košarac, a koja je danas upućena Savjetu ministara BiH na usvajanje, navodi se da će se sredstva putem Kancelarije za veterinarstvo BiH doznačiti resornom ministarstvu u Republici Srpskoj i nadležnom odjeljenju Brčko Distrikta.

Od milion KM, predloženo je da Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske bude dodijeljeno 850.000 KM, a Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko Distrikta 150.000 KM.

“Formalni predlagač odluke je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonoskih odnosa BiH, ali sam prethodno obavio konsultacije sa Nenadom Nešićem, ministrom bezbjednosti BiH. Danas sam u dogovoru sa Savom Minićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske utvrdio detalje i sačinili smo Prijedlog odluke kojom se utvrđuje dodjeljivanje i raspored sredstava tekuće budžetske rezerve budžeta institucija BiH za 2023. za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Brčko Distrikutu u iznosu od milion KM”, istakao je Košarac.

Naglasio je da će insistirati na tome da se predložena odluka nađe na dnevnom redu prve naredne sjednice Savjeta ministara BiH, koja je zakazana za četvrtak, uzimajući u obzir stanje na terenu i činjenicu da je Vlada Republike Srpske već proglasila vanredno stanje na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara.

Ukupan broj svinja sa svih zaraženih imanja na kojima je sprovodeno neškodljivo uklanjanje je oko 2.500.

Košarac je istakao da su nadležne institucije Republike Srpske i Brčko Distrikta utvrdile mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od afričke kuge svinja u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja ove zarazne bolesti.

“Za tu namjenu izdvojena su sredstva iz budžeta Republike Srpske i Brčko Distrikta, ali novac mora biti obezbjeđen i iz budžeta institucija na nivou BiH, jer one ne smiju biti indolentne i ignorisati stanje na terenu zbog pojave zarazne bolesti. Nivo BiH mora dati efikasan doprinos naporima institucija Republike Srpske i Brčko Distrikta u suzbijanju i sprječavanju širenja afričke svinjske kuge”, zaključio je Košarac.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img