spot_img
spot_img

Милион КМ за санирање штете од афричке свињске куге?

spot_img
spot_img

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, предложио је Савјету министара БиХ да из текуће резерве буџета институција БиХ интервентно издвоји милион КМ за санирање посљедица ширења афричке свињске куге у Републици Српској и Брчко Дистрикту.

У приједлогу одлуке коју је упутио Кошарац, а која је данас упућена Савјету министара БиХ на усвајање, наводи се да ће се средства путем Канцеларије за ветеринарство БиХ дозначити ресорном министарству у Републици Српској и надлежном одјељењу Брчко Дистрикта.

Од милион КМ, предложено је да Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске буде додијељено 850.000 КМ, а Одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривреду Брчко Дистрикта 150.000 КМ.

“Формални предлагач одлуке је Министарство спољне трговине и еконоских односа БиХ, али сам претходно обавио консултације са Ненадом Нешићем, министром безбједности БиХ. Данас сам у договору са Савом Минићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске утврдио детаље и сачинили смо Приједлог одлуке којом се утврђује додјељивање и распоред средстава текуће буџетске резерве буџета институција БиХ за 2023. за санирање посљедица ширења афричке свињске куге у Републици Српској и Брчко Дистрикуту у износу од милион КМ”, истакао је Кошарац.

Нагласио је да ће инсистирати на томе да се предложена одлука нађе на дневном реду прве наредне сједнице Савјета министара БиХ, која је заказана за четвртак, узимајући у обзир стање на терену и чињеницу да је Влада Републике Српске већ прогласила ванредно стање на подручју Бијељине, Угљевика и Лопара.

Укупан број свиња са свих заражених имања на којима је спроводено нешкодљиво уклањање је око 2.500.

Кошарац је истакао да су надлежне институције Републике Српске и Брчко Дистрикта утврдиле мјере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од афричке куге свиња у циљу сузбијања и спријечавања ширења ове заразне болести.

“За ту намјену издвојена су средства из буџета Републике Српске и Брчко Дистрикта, али новац мора бити обезбјеђен и из буџета институција на нивоу БиХ, јер оне не смију бити индолентне и игнорисати стање на терену због појаве заразне болести. Ниво БиХ мора дати ефикасан допринос напорима институција Републике Српске и Брчко Дистрикта у сузбијању и спрјечавању ширења афричке свињске куге”, закључио је Кошарац.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img