Milić prisustvovao predaji odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić predali su danas predsjedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije. Tim povodom danas je u službenu posjetu BiH stigao i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johanes Han.

Ceremoniji predaje odgovora u Predsjedništvu BiH prisustvovali su brojni predstavnici domaćih organa vlasti, uključujući i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande. Svečanoj predaji odgovora na Upitnik prisustvovao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

- Reklama -

U procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti, a koje su morale konsenzusom usvojiti sadržaj svakog odgovora iz Upitnika Evropske komisije.

Riječ je o finaliziranju najznačajnijeg izazova administracije na svim nivoima vlasti na evropskom putu BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je sveobuhvatne odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije koji su upućeni Evropskoj komisiji. Brčko distrikt BiH je imao obavezu da odgovori na 1.660 pitanja iz različitih oblasti, što je uspješno i završeno.

Bosna i Hercegovina je 15. februara 2016. godine predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Savjetu Evropske unije u februaru 2016. godine.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime