Migrant zaražen HIV-om osumnjičen za silovanje u Bihaću napustio BiH

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona Srni je potvrđeno da je raspisana potjernica za maloljentnim migrantom iz Pakistana koji je zaražen virusom HIV-a i prijavljen za silovanje u Bihaću, a pretpostavlja se da je napustio BiH.

“Prema informacijama koje dobijamo sa terena i od samih migranata, ovo lice je napustilo područje BiH”, rekao je portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić, dodajući se migrantu od 8. februara gubi svaki trag.

On je istakao da je policija uradila svoj dio posla, a da nadležne službe treba pitati zašto u potpunosti nije obavljen nadzor nad tim licem i izvršena njegova deportacija.

- Reklama -

“Mi i dalje pratimo stanje na terenu i ukoliko bude novih informacija da se ovo lice nalazi na području Unsko-sanskog kantona, mi ćemo postupiti po potjernici i ponovo ga staviti pod nadzor”, dodao je Šiljdedić.

On je naveo da 10. decembra prošle godine jedna žena iz Bihaća prijavila da je taj migrant silovao, a to krivično djelo kasnije je kvalifikovano kao polni odnos sa nemoćnom osobom s obzirom na psihofizičko stanje žrtve.

Prema njegovim riječima, policija Unsko-sanskog kantona identifikovala je osumnjičenog i proslijedila izvještaj Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

“Nakon toga, postupak je u potpunosti sproveden i rješenjem Opštinskog suda u Bihaću izdata je zakonska mjera odgojnog nadzora Centra za socijalni rad, kao i mjera obaveznog liječenja na Odjeljenju infektologije, odnosno odjeljenju za HIV virus”, dodao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, migrant je sproveden u bolnicu u Sarajevu, gdje je liječen, a nedugo zatim je napustio bolnicu i preuzeli su ga pripadnici Službe za poslove sa strancima.

“Nakon toga, smješten je u centar ‘Ušivak’ u Hadžićima, gdje je trebalo da bude pod nadzorom ove službe i u postupku deportacije iz BiH”, dodao je on.

Šiljdedić je rekao da se navedeno lice samovoljno udaljilo iz ovog centra i da je 7. februara Federalna uprava policije raspisala za njim potjernicu, a 8. februara policija ga je pronašla u kampu “Bira” u Bihaću.

“O svemu je obaviještena i Služba za poslove sa strancima, koja je preuzela dalji rad sa navedenim licem. Međutim, prema informacijama koje sada imam, migrant nije pod nadzorom Službe i nakon ovog datuma gubi mu se svaki trag i ne nalazi se na području ovog kantona”, rekao je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona.

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime