Meteorolog: Ovo nije normalno

U regionu se do petka očekuje vrhunac toplotnog talasa, a na snazi su brojna upozorenja.

I u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, na snazi je narandžasto upozorenje meteoalarma, a u Hrvatskoj je za sutra najavljen i crveni meteoalarm za Slavoniju i zagrebačko područje.

- Reklama -

Za četvrtak se u Hrvatskoj prognozira i blizu 40 stepeni, a u petak uveče se očekuje kratkotrajno osvježenje u vidu pljuskova s grmljavinom. Ali, kako upozoravaju tamošnji meteorolozi, ono će biti kratkoročno jer se očekuje nastavak velikih vrućina.

Temperature koje se u regionu bilježe posljednjih dana, ali i one koje nas očekuju su značajno iznad prosečnih temperatura za ovo doba godine, napominje Petra Mikuš Jurković iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda zadužena za Odjeljenje za upozorenja na opasne vremenske pojave.

“Ovo nije normalna situacija, ovo je znatno iznad prosjeka. Svi će reći zašto se toliko pričalo o ovome, došlo je ljeto i ljetnje vrućine. Jesu, to su ljetnje vrućine, ali nisu karakteristične za kraj šestog mjeseca. Dakle, u junu je srednja minimalna temperatura na zagrebačkom području oko 15 stepeni, a maksimalna ne pređe 30. A 35, 36 ili 37 stepeni stvarno nije uobičajeno za kraj šestog mjeseca”, kaže Mikuš Jurković, a prenosi Index.hr.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije takođe je upozorio na opasno visoke temperature koje nas čekaju do petka, jer će se živa u termometru približiti broju 40, što je i za naše područje znatno iznad prosjeka za ovaj period godine.

U Srbiji će danas biti veoma toplo i sunčano vreme, a na snazi je narandžasti meteo-alarm. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najtoplije će biti u Loznici, Kragujevcu, Negotinu i Kraljevu gdje će temperatura dostizati do 38 stepeni, dok se u Beogradu očekuje 37 stepeni.

I u većini drugih mjesta temperatura neće pasti ispod 33 podioka, a samo će na Kopaoniku biti malo svježije, 28 stepeni.

Na području Srbije do petka, 25. juna, očekuje se toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom u većini mjesta od 35 do 38 stepeni Celzijusa, a u četvrtak lokalno i do 40 stepeni Celzijusa, upozorio je danas RHMZ.

Od subote, 26. juna, do ponedjeljka 28. juna očekuje se osvježenje i pad temperature za pet do osam stepeni, a zatim ponovo veoma toplo vrijeme, dodaje RHMZ.

Narandžasti meteo-alarm podrazumijeva da se vrijeme smatra opasnim. Kako se objašnjava na sajtu RHMZ, to znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

“Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savjete koje daju nadležne državne službe”, objašnjava RHMZ.

 

 

 

(index.hr)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime