spot_img
spot_img

Меркелова позвала Шмита и Инцка на разговор

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ангела Меркел, њемачка канцеларка, ће у сриједу, 18. августа, у свом кабинету примити Кристијана Шмита, новог високог представника, и његовог претходника, Валентина Инцка, сазнају Независне.

Како нам је речено, тема разговора ће бити европски пут БиХ и предстојеће реформе у испуњавању 14 кључних препорука Европске комисије.

На наше питање да ли је овај састанак организован због блокада и одбијања пристајања РС да сарађују са Шмитом, одговорено нам је кратко да се ради о састанку који је раније планиран.

Подсјећања ради, представници РС одбијају да се сретну с новим високим представником, након што је његов претходник Инцко наметнуо допуне Кривичног закона БиХ по којем је негирање геноцида кажњиво.

Осим тога, власти у РС тврде да нови високи представник није легалан и легитиман јер га није потврдио Савјет безбједности УН-а.

По свему судећи, Шмит је одабрао да не настави Инцковим путем, већ да покуша ствари рјешавати договором и дијалогом унутар БиХ, али то ће бити немогуће ако не буде било могућности да се организују сусрети и састанци. Представници међународне заједнице, стали су иза Шмита, али се за сада понашају повучено и одмјерено.

Према календару канцеларке Меркел, два дана након овог састанка она путује на састанак с Владимиром Путином, предсједником Русије у Москву, а очекује се да ће имати сусрет и с украјинским предсједником Володомиром Зеленским.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img