Мехмедагићева спорна диплома тоне у заборав - nula49.com
spot_img
spot_img

Мехмедагићева спорна диплома тоне у заборав

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Спорну диплому Османа Мехмедагића Осмице, директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ, више нико и не спомиње, а ова афера полако пада у заборав, што је, по ријечима упућених, недопустиво, јер се овај случај мора извести на чистац.

Тужилаштво БиХ се, подсјетимо, бавило том дипломом, али већ дуже вријеме не зна се докле је истрага стигла.

Дико Цвијетиновић, члан Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске, сматра да није у реду то што се не зна статус дипломе првог бх. обавјештајца.

“Надлежни треба то да провјере и да се утврди да ли он има исправну диплому или нема. То питање већ једном треба да се ријеши”, рекао је Цвијетиновић за “Независне новине”.

Душанка Мајкић, друга замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, подсјећа да је Мехмедагићу истекао мандат за функцију коју обавља, те се против њега води неколико поступака у суду.

“Али све те мане нису довољне када иза себе има залеђину као што је Бакир Изетбеговић. Док је тако, нема те силе која га може помјерити с тог мјеста. Он је ту потпуно небитан. Битан је онај ко га чува и штити, као и странци који знају за све то и ћуте и прелазе преко тога”, каже Мајкићева у изјави за “Независне новине”.

ОБА је, сликовито појашњава, институција која би требало да буде као зјеница ока, како би јој вјеровали сви.

“Међутим, њој вјерују само Бошњаци”, рекла је Мајкићева.

Подсјетимо, припадници МУП-а Кантона Сарајево хапсили су у јулу прошле године Мехмедагића, и то по налогу Тужилаштва БиХ, у вези са афером “Диплома”, с тим што су, како је тада објављено, предмет испитивања и финансијске трансакције у вези с куповином куће.

Суд БиХ одбио је тада приједлог Тужилаштва БиХ да се Мехмедагићу одреди једномјесечни притвор. Мехмедагићу су, наиме, одређене мјере забране, између осталог и састајање с власником и оснивачем Америчког универзитета у БиХ Денисом Прцићем, којег сумњиче да је илегално издао диплому Мехмедагићу, али и другим осумњиченим у афери “Диплома”.

У вези с афером “Диплома” у јуну 2020. хапшен је и Прцић, којег, дакле, сумњиче да је илегално издао диплому Мехмедагићу.

Подсјетимо, тужилац Олег Чавка говорио је на рочишту за одређивање притвора Мехмедагићу да Мехмедагићево име није пронађено у документима Америчког универзитета, осим у регистру студената у којем су, према Чавкиним ријечима, странице под “М” и “Н” искинуте и накнадно убачене нове.

Спорна је била, подсјетимо, и Мехмедагићева диплома коју је он стекао у Бањалуци. Наиме, 2019. године је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС одбило жалбу Универзитета за пословне студије у Бањалуци и потврдило налаз инспекције, те поништило диплому Мехмедагићу. Његова одбрана је касније тврдила да је та диплома валидна.

Из Тужилаштва БиХ стижу скромне информације о овом случају.

“Предмет је у фази истраге која се води против више особа. Након доношења тужилачке одуке, јавност ће бити обавијештена”, рекли су из Тужилаштва БиХ за “Независне новине”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img