Медији: Тужилаштво БиХ тражи да се Додику забрани политичко дјеловање - nula49.com
spot_img
spot_img

Медији: Тужилаштво БиХ тражи да се Додику забрани политичко дјеловање

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво БиХ у оптужници против Милорада Додика, предсједника РС, због неизвршавања одлука високог представника којег РС не признаје, тражи да се њему забрани политичко дјеловање на десет година.

Како пишу неки медији, Тужилаштво тражи изрицање мјера забране обављања функције предсједника РС и забране обављања било које јавне функције у складу са одредбама Кривичног закона БиХ.

Подсјећамо, Додику као и Милошу Лукићу, вршиоцу дужности директора Службеног гласника РС, на терет се ставља то што су одбили да извршавају одлуке високог представника.

Према наводима оптужнице, Додик је, потписујући Указ о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа у Републици Српској, свјесно прекршио одлуку, како се наводи, високог представника иако је, додаје се у оптужници, био свјестан да су те одлуке у БиХ обавезујуће у складу са овлашћењима која су му дата Анексом 10 Дејтонског споразума.

Тужилаштво БиХ предложило је за Лукића мјеру забране обављања директорске функције у Службеном гласнику у наредних десет година, као и забрану обављања било које јавне функције.

Бранилац предсједника Српске Горан Бубић раније је рекао да је потврђивањем оптужнице против Додика и Лукића Суд БиХ увучен у правосудни “живи пијесак”.

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img