spot_img
spot_img

Медицинари одлазе: Бабице пред пензијом, нема ко да их замијени

spot_img
spot_img

Све већи број здравствених радника напушта Унско-сански кантон и одлази у друге земље, што пријети урушавањем здравственог система, а овај проблем није заобишао ни здравствене установе у Санском Мосту.

“Ово је проблем присутан на подручју цијелог Унско-санског кантона. Ми смо недавно рачунали просјек година наших запосленика и износи око 55, тако да су то већ људи у зрелим годинама и ми морамо размишљати о томе како привући и запослити младе”, каже Санда Чекић, директорица Дома здравља у Санском Мосту.

У Опћој болници у Санском Мосту муку муче с истим проблемима те планирају одређене програме запошљавања како би покушали задржати младе медицинаре.

“Прошло је вријеме када су они тражили посао, сада ми морамо направити искорак како бисмо привукли младе здравствене раднике. У протеклом периоду имали смо честе случајеве да примимо раднике, а они нас послије неколико мјесеци напусте и оду у иностранство. Због тога приликом склапања уговора о раду морамо имати одређене гаранције да ће они остати”, каже Мустафа Авдагић, директор поменуте болнице.

Према његовим ријечима, иако у Санском Мосту постоји Средња медицинска школа, највећи број ученика који заврше школовање покушава пронаћи ангажман ван граница земље и ријетки су они који се одлуче на останак.

Он каже да је посебно критична ситуација на акушерско-породиљском одјелу те установе, гдје ради неколико бабица које ће ускоро у пензију, а још нема ко да их замијени. Главни разлози одласка медицинара из Унско-санског кантона су ниске плате и лоши услови рада у овдашњем здравству.

“Подаци из домова здравља у УСК говоре да пропадају конкурси за пријем љекара опште праксе јер нико од младих колега неће да конкурише, већ посао траже у иностранству”, каже Амир Рекић, предсједник Синдиката доктора медицине и стоматологије.

Додаје како је слична ситуација и са средњим медицинским кадром, с обзиром на то да се у највећем броју случајева они млађи одлучују на одлазак у иноземство.

Здравствене установе на подручју Унско-санског кантона, према неким процјенама, током протеклих неколико година напустило је преко стотину здравствених радника, од чега четрдесетак љекара, међу којима велики број специјалиста.

Одлив медицинских радника донекле су зауставиле ретстриктивне мјере усљед пандемије вируса корона, али је потреба за овим кадром у земљама Европске уније и даље изражена, па се очекује наставак негативних кретања. Нажалост здравство данас трпи посљедице општег урушавања друштвеног система у Босни и Херцеговини.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img