spot_img
spot_img

Мало мјесто пуно богаташа: Зашто ће завичај Милорада Додика ускоро постати град и ко ће од тога имати користи

spot_img
spot_img

Општина Лакташи ће, по свему судећи, за недјељу дана добити статус града. О томе ће посланици Народне скупштине РС одлучивати на првој наредној редовној сједници и то – по хитном поступку.

Иако Лакташи имају мање од 35.000 становника ипак ће се уписати на листу градова, и то не “преко везе”, зато што је у овој општини рођен Милорад Додик, који и данас ту живи. Све је, наводе предлагачи, строго по закону.

– Општина Лакташи испуњава услове за добијање статуса града, јер више од три године континуирано има статус развијене јединице локалне самоуправе. Затим, иако нема 50.000 становника, стопа запослености на подручју општине Лакташи је знатно изнад републичког просјека – наводи се у образложењу Приједлога закона о граду Лакташи.

Приступ фондовима ЕУ

Уз то, по оствареним укупним приходима, добити, спољнотрговинској размјени и броју привредних предузећа, општина Лакташи заузима треће мјесто у Републици Српској, иза Бањалуке и Бијељине.

– По оствареном укупним приходима по становнику Лакташи заузимају прво мјесто, испред Бањалуке и Требиња, док по оствареној добити по становнику заузима четврто мјесто, иза Станара, Источног Новог Сарајева и Доњих Жабара – наводи се у образложењу.

Дакле, Лакташи су мало мјесто пуно богаташа и успјешних пословних људи.

Да Лакташани знају посао, показује и образложење због чега се овај закон усваја по хитној процедури.

– Општи интерес за доношење овог закона по хитном поступку огледа се у чињеници да стицањем статуса града ова јединица локалне самоуправе стиче неопходан предуслов за приступ фондовима Европске уније по планираним пројектима – наводи се у материјалима.

Или, народски речено, ствар је у парама, и то онима из Брисела.

Минимални трошкови

Лакташи ће, ако све буде по “планираним пројектима”, од статуса града имати користи, док ће трошкови бити минимални. Ваља им само купити нове печате и табле са називом “Град Лакташи”.

– Примјена овог закона имаће утицај на буџет Града Лакташи тако што ће настати трошкови које ће Град имати приликом израде печата и штамбиља органа града, табли са називом града и слично – наводи се у скупштинским материјалима.

У материјалима се прецизира да, по подацима из Службеног гласника РС, један печат с амблемом Републике Српске пречника 35 милиметара кошта 30 КМ, а печат пречника 25 милиметара 25 КМ.

Требаће тога у више примјерака, али шта је то за један богат град са европском перспективом.

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img