Malo mjesto puno bogataša: Zašto će zavičaj Milorada Dodika uskoro postati grad i ko će od toga imati koristi

Opština Laktaši će, po svemu sudeći, za nedjelju dana dobiti status grada. O tome će poslanici Narodne skupštine RS odlučivati na prvoj narednoj redovnoj sjednici i to – po hitnom postupku.

Iako Laktaši imaju manje od 35.000 stanovnika ipak će se upisati na listu gradova, i to ne “preko veze”, zato što je u ovoj opštini rođen Milorad Dodik, koji i danas tu živi. Sve je, navode predlagači, strogo po zakonu.

- Reklama -

– Opština Laktaši ispunjava uslove za dobijanje statusa grada, jer više od tri godine kontinuirano ima status razvijene jedinice lokalne samouprave. Zatim, iako nema 50.000 stanovnika, stopa zaposlenosti na području opštine Laktaši je znatno iznad republičkog prosjeka – navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona o gradu Laktaši.

Pristup fondovima EU

Uz to, po ostvarenim ukupnim prihodima, dobiti, spoljnotrgovinskoj razmjeni i broju privrednih preduzeća, opština Laktaši zauzima treće mjesto u Republici Srpskoj, iza Banjaluke i Bijeljine.

– Po ostvarenom ukupnim prihodima po stanovniku Laktaši zauzimaju prvo mjesto, ispred Banjaluke i Trebinja, dok po ostvarenoj dobiti po stanovniku zauzima četvrto mjesto, iza Stanara, Istočnog Novog Sarajeva i Donjih Žabara – navodi se u obrazloženju.

Dakle, Laktaši su malo mjesto puno bogataša i uspješnih poslovnih ljudi.

Da Laktašani znaju posao, pokazuje i obrazloženje zbog čega se ovaj zakon usvaja po hitnoj proceduri.

– Opšti interes za donošenje ovog zakona po hitnom postupku ogleda se u činjenici da sticanjem statusa grada ova jedinica lokalne samouprave stiče neophodan preduslov za pristup fondovima Evropske unije po planiranim projektima – navodi se u materijalima.

Ili, narodski rečeno, stvar je u parama, i to onima iz Brisela.

Minimalni troškovi

Laktaši će, ako sve bude po “planiranim projektima”, od statusa grada imati koristi, dok će troškovi biti minimalni. Valja im samo kupiti nove pečate i table sa nazivom “Grad Laktaši”.

– Primjena ovog zakona imaće uticaj na budžet Grada Laktaši tako što će nastati troškovi koje će Grad imati prilikom izrade pečata i štambilja organa grada, tabli sa nazivom grada i slično – navodi se u skupštinskim materijalima.

U materijalima se precizira da, po podacima iz Službenog glasnika RS, jedan pečat s amblemom Republike Srpske prečnika 35 milimetara košta 30 KM, a pečat prečnika 25 milimetara 25 KM.

Trebaće toga u više primjeraka, ali šta je to za jedan bogat grad sa evropskom perspektivom.

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime