spot_img
spot_img

Мајкама у Српској са четворо и више дјеце просјечна плата

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске је креирало радну верзију Нацрта закона о мајци уваживши једним дијелом иницијативу Удружења породица са четворо и више дјеце “4+”, потврдили су за “Независне” из Министарства.

Како кажу, иако се ради о радној верзији Нацрта закона, може се рећи да иду у правцу оснивања фонда који би прикупљао средства за ову намјену, а како би се створиле формално-правне претпоставке за финансијску одрживост закона.

“Потребно је мијењати и важеће законе у областима из којих ће се усмјеравати средства у Фонд, било да се ради о дохотку, добити, играма на срећу и слично. Такође, размишљања да се дио средстава обезбиједи из буџета Републике Српске захтијеваће измјену Закона о извршењу буџета”, истакли су из Министарства.

Истичу да се ради о системском и свеобухватном приступу који захтијева измјену више законских и подзаконских аката па је реално очекивати да сам закон буде упућен у процедуру у другом или трећем кварталу ове године, а да до неопходног усаглашавања других закона у правном систему РС и његове примјене дође у наредној години.

“Финансијска одрживост самог закона је један од најважнијих сегмената неопходних за његово доношење. Примјера ради, само удружење у основном приједлогу обухвата тражених права наводи износ од милијарду КМ годишње, а у другим опцијама 500 милиона КМ и у минимуму 300 милиона КМ на годишњем нивоу”, рекли су из Министарства.

Наводе да ће у наредном периоду бити формирана радна група коју ће чинити представници више институција, а којој ће радна верзија овог нацрта бити представљена као основа за коначно креирање и усаглашавање наведеног закона.

Дејан Тодоровић, потпредсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Републике Српске “4+” и идејни креатор закона о мајци, истиче да је циљ да свака мајка за свако дијете до његове 18. године или док не заврши редовне студије добије одговарајући матерински додатак.

“Тај додатак би требало да буде половина просјечне плате у Републици Српској, а након тога би мајке са троје дјеце добиле доживотну накнаду или пензију која би била у висини половине просјечне плате, док би мајке са четворо и више дјеце добиле накнаду која би била у износу једне просјечне плате”, рекао је Тодоровић за “Независне”.

Он каже да је у паду број рођене дјеце, расте број умрлих те да је присутно и исељавање па би се усвајањем закона о мајци помогло да се заустави исељавање и порасте наталитет. Додаје да су недавно одржали састанак са Соњом Давидовић, министарком породице, омладине и спорта Републике Српске, на којем су се договорили да се формира тијело које ће радити на припреми и изради закона о мајци.

“С обзиром на то да су били празници, надамо се да ћемо ускоро добити позив Министарства и да ћемо почети радити на томе”, нагласио је Тодоровић.

И Јован Радовановић, предсједник Удружења “4+” из Бањалуке, истиче да већ више од 15 година, односно откад су основали Удружење, заговарају пензионисање мајки са четворо и више дјеце.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img