spot_img
spot_img

Мађарска даје 100 милиона евра помоћи Републици Српској

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Мађарска ће са 100 милиона евра помоћи Републику Српску, потврдио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Орбан је појаснио да Влада Мађарске даје 100 милиона евра финансијске помоћи Републици Српској у склопу мађарске политике одговорног сусједства за јачање стабилности у регији. Новац је намијењен за мала и средња предузећа у Српској.

Орбан је поновио и да ће блокирати све потезе ЕУ да уведе санкције против српског члана Предјседништва БиХ Милорада Додика.

Додику је дао пуну подршку, називајући га демократски изабраним политичарем, а западне силе је упозорио да би потез попут стављања на маргину српског члана Предсједништва БиХ био опасан.

Републику Српску и Србију мађарски премијер је у обраћању мађарским медијима описао као кључ стабилности Западног Балкана, а нову њемачку Владу је позвао да регион интегрише у ЕУ умјесто да га казни.

То би, сматра, могло довести до још већих проблема.

“Допустите ми да истакнем да је граница БиХ удаљена само 70 до 80 километара од наше јужне границе и сваки сукоб би се могао прелити на Мађарску”, рекао је Орбан.

Приликом недавне посјете мађарског премијера Виктора Орбана Републици Српској договорено је оснивање мађарског Фонда у Српској који ће на располагању имати око 100 милиона евра бесповратних средстава.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img