Lopovi vrebaju na Fejsbuku

Sa sezonom godišnjih odmora, koja je uveliko počela, stigao je i idealan “radni” period za lopove koji vrebaju na kuće i stanove građana.

Vlasnici domaćinstava, odmarajući se na plažama, svake sezone iznova strahuju za imovinu koju ostave kod kuće. Strah od posjete lopova dodatno je pojačan kod onih građana koji ne mogu da odole, a da se na društvenim mrežama ne pohvale selfijima. Upravo statusi i fotografije podijeljeni sa plaže ili neke druge destinacije su zeleno svjetlo za pljačkaše.

- Reklama -

Banjalučanin N. M., koji radi u Švajcarskoj, na sopstvenoj koži više puta je osjetio šta znači biti pokraden.

– Po povratku iz Švajcarske sam zaticao polupane prozore i obijena vrata, a kad bih ušao u kuću, zaprepastio bih se. Sve što se može prodati bude odneseno. Televizor i mašinu za veš su mi krali dva puta, čak su mi odnijeli i nekoliko knjiga – priča N. M. i dodaje da je bio primoran da ugradi alarm kako bi se zaštitio.

U preduzeću “Sektor sekjuriti” iz Banjaluke, koje se bavi zaštitom i obezbjeđenjem imovine, ističu da ljeti imaju znatno više intervencija zbog provala u stanove u odnosu na ostatak godine. Naglašavaju da stanovnici ne razmišljaju preventivno te pomoć obično traže kad već bude kasno.

– Odlazak na ljetovanje i ostavljanje domaćinstava bez zaštite postaje sve veći luksuz, naročito zbog popularnosti društvenih mreža na kojima građani objavljuju gdje se nalaze – kaže rukovodilac službe prodaje u “Sektoru” Miloš Milovac.

Dodaje da ugradnja protivprovalnog sistema za stan prosječne veličine košta oko 300 maraka, a usluga održavanja je od 50 do 100 KM mjesečno.

Vlasnik najstarije bravarske radnje u Banjaluci “Pašalić” Emir Pašalić ističe da su lopovi danas istrenirani i da je malo brava kojima ništa ne mogu.

– U novim zgradama se sada uglavnom ugrađuju sigurnosna vrata i brave, ali sve je to za iskusnog lopova lako provaljivo – kaže Pašalić.

Na osnovu njegovog dugogodišnjeg iskustva, najsigurnija je takozvana “H” brava koja ide preko čitavih vrata, podupire obje strane štoka i daje jačinu vratima. Dobrom se pokazala i sigurnosna brava letva, ali obje su poprilično skupe i koštaju oko 250 KM sa ugradnjom.

Savjeti

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS savjetuju građanima da prilikom odlaska na ljetovanje ne ostavljaju otvorena balkonska vrata i prozore, te da novac i zlato deponuju u sefove banaka ili ostave kod rođaka i komšija u koje imaju povjerenja.

– Takođe, na društvenim mrežama ne treba ostavljati obavještenja koja otkrivaju da ste na odmoru kako ne biste lopovima dali znak da vam je kuća neko vrijeme prazna – kaže načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u Mirna Miljanović.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime