spot_img
spot_img

Лопаре: Сајам домаћих производа са Мајевице

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Лопарама је одржан сајам домаћих производа са Мајевице у оквиру пројекта Фарма 2 под називом “Мајевички сир-зарац” који је организовала Пољопривредна задруга “Зарац” из ове општине.

Сајам, који ове године по први пут организује Пољопривредна задруга “Зарац” уз подршку општине Лопаре, дио је пројекта бреднирања и заштите мајевичког сира зарца као традиционалног производа са овог подручја.

“Мислим да смо близу нашег циља да се овај мајевички производ ускоро нађе у трговинама и маркетима, али преко наше добро умрежене дијаспоре и у бројним српским продавницама широм свијета, посебно Западне Европе”, каже начелник општине Лопаре Радо Савић.

Циљ пројекта је да се женама олакша посао и омогући производња по заједничкој рецептури, а да се уз помоћ задруге повећа количина произведеног сира којим ће се снабдијевати шире тржиште.

“Желим да истакнем да се ради о сиру који се природно усири, нема сиришта. Све оно што је вриједно и квалитетно у млијеку налази се и у сиру зарац. Он је конзервисан тиме што је дјелимично димљен и просушен. Кад је запакован овако како смо га ми запаковали може да остане у фрижидеру више од мјесец или два дана”, објашњава пројект менаџер Зоран Павловић.

Највећа подршка пројекту су домаћице којима је производња зарца породична традиција. Неке се производњом ове врсте сира баве и по неколико деценија. Објашњавају да је најбитније да се сир, прије него што се направи, добро угњечи иначе ће се распасти. Истичу да је за сваки рад потребно много труда и љубави. Такође, позивају све заинтересоване жене да им се придруже, како би, кажу, Мајевица једног дана била позната и по овом производу.

Сајам ”Мајевички сир-зарац” одржан је у оквиру пројекта Фарма II, који су уз уз помоћ консултантске фирме XAVREX финансирали USAID и “SVERIGE” из Шведске.

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img