Lopare: Sajam domaćih proizvoda sa Majevice

U Loparama je održan sajam domaćih proizvoda sa Majevice u okviru projekta Farma 2 pod nazivom “Majevički sir-zarac” koji je organizovala Poljoprivredna zadruga “Zarac” iz ove opštine.

Sajam, koji ove godine po prvi put organizuje Poljoprivredna zadruga “Zarac” uz podršku opštine Lopare, dio je projekta bredniranja i zaštite majevičkog sira zarca kao tradicionalnog proizvoda sa ovog područja.

- Reklama -

“Mislim da smo blizu našeg cilja da se ovaj majevički proizvod uskoro nađe u trgovinama i marketima, ali preko naše dobro umrežene dijaspore i u brojnim srpskim prodavnicama širom svijeta, posebno Zapadne Evrope”, kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Cilj projekta je da se ženama olakša posao i omogući proizvodnja po zajedničkoj recepturi, a da se uz pomoć zadruge poveća količina proizvedenog sira kojim će se snabdijevati šire tržište.

“Želim da istaknem da se radi o siru koji se prirodno usiri, nema sirišta. Sve ono što je vrijedno i kvalitetno u mlijeku nalazi se i u siru zarac. On je konzervisan time što je djelimično dimljen i prosušen. Kad je zapakovan ovako kako smo ga mi zapakovali može da ostane u frižideru više od mjesec ili dva dana”, objašnjava projekt menadžer Zoran Pavlović.

Najveća podrška projektu su domaćice kojima je proizvodnja zarca porodična tradicija. Neke se proizvodnjom ove vrste sira bave i po nekoliko decenija. Objašnjavaju da je najbitnije da se sir, prije nego što se napravi, dobro ugnječi inače će se raspasti. Ističu da je za svaki rad potrebno mnogo truda i ljubavi. Takođe, pozivaju sve zainteresovane žene da im se pridruže, kako bi, kažu, Majevica jednog dana bila poznata i po ovom proizvodu.

Sajam ”Majevički sir-zarac” održan je u okviru projekta Farma II, koji su uz uz pomoć konsultantske firme XAVREX finansirali USAID i “SVERIGE” iz Švedske.

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime